Πάνω από 7,1 δις ευρώ έχασε η Ισπανία σε δύο μήνες | τουρισμός
Το κλείσιμο των συνόρων στην Ισπανία δείχνει ήδη τις συνέπειες στην οικονομία από τον τουρισμό.
Πάνω από 7,1 δις ευρώ -το ποσό που θα είχε κερδίσει η Ισπανία αν ο τουρισμός είχε αποδώσει όπως πέρυσι- έχει χαθεί από τα μέσα Μαρτίου που έκλεισαν τα σύνορα έως και τις 30 Απριλίου.
Πάνω από 2,9 δις ευρώ αντιστοιχούν στο Μάρτιο και τα υπόλοιπα, περίπου 4,2 δις στον Απρίλιο, τον μήνα που το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE) επιβεβαίωσε ότι οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις ήταν μηδενικές.
Αυτό σημαίνει ότι διακυβεύεται το εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ήταν σταθερό στην ισπανική οικονομία από το 2012, όταν η χώρα βγήκε τελικά από μια διπλή ύφεση χάρη στον εξαγωγικό κλάδο.
Ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 3,7% του ΑΕΠ το 2019 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.
Εάν οι τουριστικές απώλειες συνεχιστούν και οι επισκέπτες μειωθούν δραματικά κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου -η οποία μόλις ξεκίνησε- το εμπορικό πλεόνασμα, μπορεί να κινδυνεύει.
Η Τράπεζα της Ισπανίας αμφιβάλλει για την ικανότητα της χώρας να ανακτήσει τουρίστες.
Ειδικά όταν άλλες χώρες που ανταγωνίζονται την Ισπανία στην κατηγορία “ήλιος και θάλασσα”, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα διαχείρισης του κορωνοϊού.
Η Ισπανία επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες, οι οποίες έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
Πέρυσι 83,7 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στην Ισπανία. Κι ενώ υπάρχει κάποιος βαθμός στασιμότητας (αύξηση 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), τα έσοδα αυξήθηκαν τριπλά (3,2%), βασικά από ταξιδιώτες από μη Χώρες της ΕΕ.
Επιπλέον, 40 από τα 83 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ισπανία πέρυσι ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (18 εκατομμύρια), τη Γαλλία και τη Γερμανία (11 εκατομμύρια αντίστοιχα).
Για την Ισπανία, η σεζόν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου είναι ζωτικής σημασίας.
Από τις σχεδόν 84 εκατομμύρια αφίξεις του 2019, πάνω από 38 εκατομμύρια διέσχισαν τα σύνορα αυτούς τους μήνες που δυστυχώς, η πανδημία θα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.
Ισως κι αυτός να είναι ο λόγος που η ισπανική κυβέρνηση, αποφάσισε να επιταχύνει τις διάφορες φάσεις του σχεδίου αποκλιμάκωσης.
Η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο τουρισμός το 2018, αντιπροσώπευε το 12,3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στην απασχόληση, ο τουρισμός άμεσα και έμμεσα, απασχολεί 2,62 εκατομμύρια άτομα. Με άλλα λόγια, το 12,7% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην Ισπανία.
Πηγή: tourismtoday.gr