Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Α

Μητσοτάκης από Ηράκλειο: «προσωπικό μου στοίχημα ο ΒΟΑΚ»

Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω, θέλουμε καλύτερες αμοιβές ή περικοπές, θέλουμε σύνορα ασφαλή ή σύνορα ανοιχτά σε κάθε απειλή. Με λίγα λόγια θέλουμε Μητσοτάκη ή Τσίπρα. Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο, ενώ εξήρε το μέγεθος της συγκέντρωσης εκφράζοντας την ικανοποίησή του και την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά από έργα στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντας τον ΒΟΑΚ, «που επιτέλους ξεκινά», όπως είπε, «ένα προσωπικό μου στοίχημα». Και πρόσθεσε: «Οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε να το διεκδικεί εδώ και πριν από δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λοιπόν, το όνειρο αυτό γίνεται πια χειροπιαστή πραγματικότητα για όλη την Κρήτη. Ο δρόμος άνοιξε για τον δρόμο που πάντα θέλαμε. Και σε λίγα χρόνια όλο μας το νησί θα ενωθεί, ώστε όλοι να κινούνται με ασφάλεια από τη μια άκρη του μέχρι την άλλη».

«Καθώς προσγειωνόμουν έβλεπα στο βάθος τα μεγάλα έργα τα οποία γίνονται στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το μεγαλύτερο ανοιχτό εργοτάξιο στη χώρα σήμερα. Παραπάνω από το 20% έχει ήδη ολοκληρωθεί. Θα παραδοθεί στην ώρα του αλλά θα προχωρήσουν και οι μελέτες για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου, του “Νίκος Καζαντζάκης”. Θα είμαστε έτοιμοι τη στιγμή της μετεγκατάστασης ώστε να αποδώσουμε αυτή την πολύ σημαντική έκταση πίσω στην κοινωνία του Ηρακλείου. Δεν θα χρειαστούμε 18 χρόνια, όπως έγινε στο Ελληνικό, για να αξιοποιήσουμε το παλιό αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να μη σταθώ στην αναβάθμιση του λιμανιού. Ακόμα δεν έχουμε δει τι μπορεί να προσφέρει το λιμάνι του Ηρακλείου. Αλλά θέλω να πω δυο κουβέντες για τη διασύνδεση πια με την Πελοπόννησο, με τη μικρή και τη μεγάλη διασύνδεση η οποία θα μας απαλλάξει -Λινοπεράματα, Αθερινόλακκο, μονάδες που καίνε ρυπογόνο πετρέλαιο θα αντικατασταθούν πια από νέες παραγωγές ενέργειας, από τον ήλιο και από τον άνεμο. Θα μπορούσα να αναφερθώ στις νέες πτέρυγες στο Βενιζέλειο που παραδόθηκαν. Την ανακαίνιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που δρομολογείται. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Τις νέες φοιτητικές εστίες για τη νεολαία μας αλλά και για όσους επιλέγουν την Κρήτη για προορισμό σπουδών. Χιλιάδες νέες φοιτητικές εστίες θα κατασκευαστούν ώστε να έχετε πρόσβαση σε πολύ φθηνή στέγη».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «πολλά πράγματα γίνονται στην Κρήτη και στον χώρο του πολιτισμού: η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού και βέβαια μην ξεχνάμε ότι το νέο περιφερειακό πρόγραμμα, το νέο ΠΕΠ, είναι αυξημένο κατά 150 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο -565 εκατομμύρια συνολικά μόνο από αυτόν τον χρηματοδοτικό πόρο για την Κρήτη του μέλλοντος. Όλα αυτά, όμως, τα συζητήσαμε αναλυτικά, γιατί όπως θυμάστε βρεθήκαμε ξανά εδώ για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κρήτης. 480 έργα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος του είναι την επόμενη τετραετία να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950, και εκτίμησε ότι ο λαός θα επιλέξει «σταθερότητα στις κατακτήσεις του και την πρόοδο του τόπου».

«Ο λαός θα πει όχι σε δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «τη μέρα που θα γιόρταζε μαζί μας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποσχόμαστε τη γιορτή της δημοκρατίας και θέλουμε την πρωτιά σε όλους του νομούς μας».

Αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό έργο της τετραετίας, επισημαίνοντας ότι «ξεπεράσαμε το μεταναστευτικό, την πανδημία τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, μείναμε όρθιοι στις προκλήσεις, με την Ελλάδα πιο ισχυρή απ’ ότι ήταν και τους Έλληνες ενωμένους. Δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή τις δεσμεύσεις μας».

Ζήτησε να στείλουν τον λογαριασμό οι συνταξιούχοι σε αυτούς που τους μείωσαν τις συντάξεις με το «Νόμο Κατρούγκαλου», ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αρνείται να κοστολογηθεί το πρόγραμμα του και έκανε λόγο για «λεφτόδεντρα», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει τον λαό «να γυρίσει τα δικά του ερείπια».

«Ο κ. Τσίπρας όμως θα μείνει μόνος του βυθισμένος στην υποκρισία του», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας σέβεται τη Δικαιοσύνη όταν βγάζει καλές αποφάσεις γι’ αυτόν», ενώ επισήμανε ότι η αντιπολίτευση «διακινούσε ψέμματα σε βάρος της χώρας με τη “μικρή Μαρία του Έβρου”». Και «απεδείχθη ότι ήταν μια μούφα όπως είπε και ο κ. Κουτσούμπας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική τονίζοντας ότι θα την ακυρώσει: «Θέτω ως προτεραιότητα την ακύρωση της παγίδας της απλής αναλογικής που οδηγεί στην ακυβερνησία», είπε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι «κοιτάζει στο παρελθόν, κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου, αλλά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν μαζί μας στον αγώνα κατά του λαϊκισμού. Δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο ή σπασμένο όπως τους λέει ο Συριζα, και αρνούνται να γίνουν παρακολούθημα εκείνου που ήταν μέχρι χτες ο αντίπαλός τους. Η θέση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι με τον λαϊκισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της τονίζοντας ότι ξέρει πολύ καλά τις διακυμάνσεις στα ελληνοτουρκικά και έκανε την Ελλάδα πόλο σταθερότητας.

«Θα ψηφίσουμε και για την εξωτερική πολιτική, όχι μόνο για την οικονομία. Σκεφτείτε να υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι κι εμείς να παραπαίουμε με κυβερνήσεις συνεργασίας. Κι εμείς πρέπει να στείλουμε μήνυμα στιβαρότητας τόσο σε Τουρκία όσο και στην Αλβανία«, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι εστάλη μήνυμα στην αλβανική ηγεσία με τη νίκη στου Μπελέρη και κάλεσε τα Τίρανα να τον απελευθερώσει.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είχε υποσχεθεί λιγότερους φόρους, φροντίδα στους αδύναμους, ασφαλή σύνορα, «και τα τηρήσαμε όλα αυτά». Είπε ότι κατά 7 δισ. ευρώ «ελάφρωσαν οι ώμοι των πολιτών από φόρους, αυξήθηκε το αφορολόγητο, οι αγρότες πληρώνουν μισή φορολογία, φροντίσαμε τους χαμηλόμισθους, αυξήθηκε 20% ο βασικός μισθός που πήγε στα 780 ευρώ σήμερα. Οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις μετά από 12 χρόνια, όσοι αδικούνται από την “προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου” ενισχύονται και θα ενισχύονται, ώσπου η προσωπική διαφορά καταργηθεί οριστικά. Η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης, σημειώσαμε ρεκόρ στις εξαγωγές και στα έσοδα μας από τον τουρισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν κέντρο διερχομένων μεταναστών, αλλά τώρα έγινε πατρίδα με σύνορα σε θάλασσα ξηρά και αέρα» και ξεκαθάρισε ότι ο φράχτης του Έβρου θα απλωθεί σε ολόκληρη τη μεθόριο.»

Ψηφίζουμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας. Προσθέσαμε 24 αεροσκάφη Ραφάλ στην Πολεμική Αεροπορία. Ναυπηγούνται ήδη οι φρεγάτες Bellhara. Είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός η εθνική μας άμυνα” είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία στις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, και στις “έρευνες υδρογονανθράκων που κάνουμε αυτήν τη στιγμή νοτιοδυτικά της Κρήτης». Προσέθεσε ότι «η φωνή της Ελλάδας ακούγεται ισχυρή στις Βρυξέλλες», ενώ είπε ότι «έφερα 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με 5 μέρες διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Μέχρι αρχές του 2024 η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης. Το είπαμε το κάναμε», είπε.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr