Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Γ

Μαρκογιαννάκης στη Βουλή | ερώτηση για την επαναδρομολόγηση επιπλέον πλοίου στη γραμμή Σούδα-Πειραιάς

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, σχετικά με την επαναδρομολόγηση ενός επιπλέον πλοίου στη γραμμή Σούδα – Πειραιάς.

Αναλυτικά, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

«Το λιμάνι της Σούδας αποτελεί μια βασική πύλη εισόδου για την Π.Ε. Χανίων, μια από τις περιοχές της χώρας με την υψηλότερη τουριστική επισκεψιμότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες μετακινούνται κάθε χρόνο ακτοπλοϊκά για τα Χανιά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Την ίδια στιγμή, η γραμμή Σούδα – Πειραιάς αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη εξόδου για τη μεταφορά μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής των Χανίων προς τις μεγάλες αγορές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας.

Γίνεται εύκολα, επομένως, αντιληπτό, ότι οι ανάγκες που εξυπηρετεί η γραμμή Σούδα – Πειραιάς είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και την ευημερία των κατοίκων των Χανίων. Κατά τη φετινή, ωστόσο, περίοδο, είχαμε μια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η μια από τις δύο εταιρείες η οποία εξυπηρετούσε τη γραμμή διέκοψε τα σχετικά δρομολόγια. Αυτό είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της δυνατότητας μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι της Σούδας κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα Χανιά δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τόσο η αύξηση του τουριστικού ρεύματος όσο και η αύξηση των εξαγωγικών προοπτικών παρέχουν ευκαιρίες.

Είναι προφανές ότι η απόφαση της εταιρείας να διακόψει τα δρομολόγια εντάσσεται στη δική της αξιολόγηση σε ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική της λειτουργία. Την ίδια, όμως, στιγμή, και καθώς η αναπτυξιακή ζημιά που υφίστανται τα Χανιά κρίνεται σημαντική, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας για την προάσπιση του ευρύτερα νοούμενου δημοσίου συμφέροντος, υπό το πρίσμα της στήριξης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Πληροφορίες που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ως πιθανή την επανέναρξη των δρομολογίων κατά τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί και πάντως δεν αναιρεί τη σημασία της εκτέλεσης των θερινών δρομολογίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Υπουργέ, και γνωρίζοντας τη σημασία που αποδίδετε στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών υπηρεσιών,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επαναδρομολόγηση ή εκ νέου δρομολόγηση επιπλέον πλοίου στη γραμμή Σούδα – Πειραιάς;

2. Πώς μπορεί να αναμορφωθεί το πλαίσιο αδειοδότησης εκτέλεσης δρομολογίων ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται άμεσα παρόμοιες συνθήκες;»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr