Οικονομία

Το “Λευκό Σαράϊ” των 2 δισ. δολλαρίων – Η αλαζονεία της χλιδής στη χώρα της πείνας

Λέγεται και μάλλον όχι αδικαιολόγητα ότι το “Λευκό Σαράι” του σουλτάνου είναι το μεγαλύτερο , το πιο πολυδάπανο και το πιο εντυπωσιακό παλάτι που κατασκευάστηκε στον πλανήτη τα τελαυταία 100 χρόνια.

Όλες τις ανέσεις, διαθέτει το παλάτι των 300.000 τ.μ στην καρδιά του άλσους του Ατατούρκ, το οποίο είχε δημιουργηθεί από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1925.

Μαρμάρινα δάπεδα, χρυσές λεπτομέρειες, μεταξένιες κουρτίνες και πανάκριβοι πολυέλαιοι.

Λέγεται πως η αξία των χαλιών που χαιδεύουν τα μαρμάρινα πατώματα αγγίζει τα 7,5 εκ. ευρώ.

Ακόμη, διαθέτει ιαματικές πηγές, πισίνες, μπάνια και τουρκικά ατμόλουτρα με τον λογαριασμό κάθε χειμώνα να ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.

Αυτό από μόνο του για μια χώρα σαν την Τουρκιά σημαίνει πολλά.

Ορίζει καταρχάς με εκκωφαντικό τρόπο την απολυτή ανισότητα ανάμεσα στο 26% των γειτόνων που τοποθετούνται κάτω από το όριο της φτώχειας και στους λίγους αυλικούς και συγγενείς του πρόεδρου της αλαζονείας και της πρόκλησης, που απολαμβάνουν την υπέρμετρη χλιδή.

Το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα βρίσκεται στην περιοχή Μπεστεπέ της Άγκυρας σε έναν λοφίσκο που αγναντεύει ολόκληρη την πόλη.

Ο υπουργός οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι η κατασκευή του κτιρίου στοίχισε 1,37 δις. τουρκικές λίρες, κάπου δηλαδή στα 600 εκ. δολλάρια, από τα οποία τα 135εκ.$ είχαν προγραμματιστεί να ξοδευτούν το 2015. 

Έχει έκταση όσο 14 φορές το Μέγαρο Μαξίμου, το κτίριο είναι 30!!! φορές μεγαλύτερο απ τον Λευκό Οίκο, ενώ το προεδρικό μέγαρο διαθέτει τουλάχιστον 1.150 δωμάτια, επιπρόσθετους ξενώνες, βοτανικό κήπο, δωμάτιο με δορυφορικά και στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών, καταφύγια να αντέξουν επίθεση από χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, πάρκο και συνεδριακό κέντρο.

Διαθέτει επίσης ειδικό εργαστήριο για την ανίχνευση βιολογικών, χημικών ή πυρηνικών απειλών. 

Το συγκρότημα διαθέτει επιπλέον μόνωση ενάντια σε κατασκοπευτικούς κοριούς.[

Το Δεκέμβριο του 2014, η κρατική οργάνωση Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας, αρνήθηκε να αποκαλύψει το πραγματικό κόστος της κατασκευής, αναφέροντας ότι αυτές οι πληροφορίες θα έβλαπταν την οικονομία της Τουρκίας.

Ο Τεζκάν Καντάν, επικεφαλής του τμήματος του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Άγκυρα ανέφερε ότι το τελικό κόστος θα ξεπερνούσε τις 5 δις λίρες.

Το μέγαρο αρχικά κατασκευάστηκε ώστε να είναι το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όμως, μετά τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της γείτονος, ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 ότι το κτίριο θα χρησιμοποιούταν ως η νέα έδρα του Προέδρου.

Το 1992 ανακηρύχθηκε μνημείο πρώτου βαθμού προστασίας, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να χτιστεί κάποια κατασκευή εντός των ορίων της. Τις 4 Μαρτίου 2014, ένα διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε τη διακοπή της κατασκευής του κτιρίου, απόφαση η οποία υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας τις 13 Μαρτίου. Όμως, ο Ερντογάν αγνόησε την απόφαση και συνέχισε την κατασκευή. 

Το παλάτι εγκαινιάστηκε τις 29 Οκτωβρίου 2014, ημέρα της Δημοκρατίας και 91η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά η δεξίωση των εγκαινίων ακυρώθηκε λόγω του εργατικού ατυχήματος σε ανθρακωρυχείο στο Ερμενέκ της νότιας Τουρκίας.

Ο πρώτος ηγέτης που φιλοξενηθηκε στο παλατι της απολυτης χλιδης ηταν ο παπας Φραγκίσκος το Νοέμβριο του 2014 και στο τέλος του ιδιου ετους ακολουθησε ο Βλαντιμιρ Πουτιν.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από το κύριο κτίριο και δύο βοηθητικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναντήσεις με προσκεκλημένους.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr