Από τα αεϊκίνητα στα ακίνητα παιδιά

Η εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι παιδιά μικρής ηλικίας να στριφογυρίζουν να τρέχουν και να μη σταματούν είναι όμως έτσι η πραγματικότητα; Δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η κίνηση στο σημερινό τρόπο ζωής είναι κάτι που αποθαρρύνεται ποικιλοτρόπως .

Οι μετακινήσεις ως επί το πλείστον γίνονται με το αυτοκίνητο, έτσι τα παιδιά στον ίδιο χρόνο που θα περπατούσαν βρίσκονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας εκτός των άλλον, καθηλώνει τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη και γίνονται θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να δαπανούν πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Αλλιώς βρίσκονται στο κινητό προκειμένου να περάσουν στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού στο οποίο  έχουν αφοσιωθεί, με τη μέγιστη συγκέντρωση και προσοχή όμως μένοντας πνευματικά και σωματικά ακίνητα, ενώ στον ίδιο χρόνο θα μπορούσαν να τρέχουν… σε μια παιδική χαρά. Δυστυχώς όμως κι αυτά τα κέντρα αναψυχής είναι λιγοστά, καθώς τόσο οι ιδιώτες όσο και η κοινωνία η ίδια, αδυνατούν να επενδύσουν σε παροχές που ενισχύουν την κίνηση. Ακόμα και να υπήρχαν βέβαια, πόσο ελευθέρα θα ήταν τα σημερινά παιδιά να παίξουν χωρίς επίβλεψη, σε  μια πλατεία ή σε ένα πάρκο με την αύξηση της εγκληματικότητας. Αυτά και άλλα πολλά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι η υποκινητικότητα αυξάνεται.(Hinkley et al., 2008). Σε συνδυασμό δε με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες οι ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχει στην υγεία και στην ανάπτυξη του παιδιού η σημαντική μείωση της κίνησης.

Η σημασία της κίνησης στην υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Είναι πλέον δεδομένο ότι για να δημιουργήσουμε ένα υγιή και δυνατό οργανισμό χρειάζεται να προσθέσουμε πέρα από τα υπόλοιπα σημαντικά(διατροφή, μείωση άγχους, ύπνο κτλ.), την κίνηση και την φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας.

 Όπως ισχύει στους ενήλικες, το ίδιο συμβαίνει με τα νήπια και λαμβάνοντας υπόψη μας πόσο πολύ σημαντική είναι η ηλικία αυτή για την ανάπτυξη του ανθρώπου δεν μπορεί να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Με τη μείωση της αυθόρμητης κίνησης των σημερινών παιδιών και τα υψηλά  επίπεδα καθιστικού χρόνου πρέπει να επενδύσουμε στην φυσική δραστηριότητα.

Μοιραστείτε την είδηση

Κέλλυ Νικολακάκη

Νηπιαγωγός MSc ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ «Άσκηση και ποιότητα ζωής» Hoop, Yoga, Aerial & for Kids Yoga Teache

Κέλλυ Νικολακάκη έχει δημοσιεύσει 9 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κέλλυ Νικολακάκη