Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

ΒΟΑΚ | σε δημοπράτηση με 186 εκ. ευρώ ένα τμήμα του έργου

Προχώρα το στοίχημα του ΒΟΑΚ καθώς σε δημοπράτηση με 186 εκατ. ευρώ βγήκε το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που συμπληρώνει το παζλ του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα που ολοκληρώνει τον ΒΟΑΚ έχει μήκος 14χλμ και κόστος με ΦΠΑ 186 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,29 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικά, το έργο αφορά στη μετατροπή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με τη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάµενου τµήµατος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος σε τετράιχνη αρτηρία µε δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισµένου καταστρώµατος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,50 μέτρα.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου και ακολούθως  την ίδια ημέρα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Στόχος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι να αναδειχθεί ο ανάδοχος σύντομα και εντός του έτους να υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσουν  τα έργα.ADVERTISEMENT

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 36 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι θα κατασκευαστεί

Στον ΒΟΑΚ με τη δημοπράτηση στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τα έργα που θα γίνουν είναι σημαντικά.

Στο αντικείµενο του προς κατασκευή έργου περιλαµβάνεται η εκτέλεση των κάθε είδους χωµατουργικών εργασιών (µε τα σχετικά έργα δανειοθαλάµων και αποθεσιοθαλάµων), τεχνικών έργων (Γεφυρών, έργων µερικής ή ολικής κάλυψης λωρίδων (Cut & Cover), Άνω & Κάτω ∆ιαβάσεων, οχετών, τοίχων, κρασπεδορείθρων, πλακοστρώσεων, κ.λπ.), έργων ευστάθειας πρανών και βελτίωσης συµπεριφοράς των έργων έναντι υποχωρήσεων (εξυγιάνσεις, τυχόν απαιτούµενα αντίβαρα, κ.λπ.), οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήµανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης, περίφραξης των οδικών έργων, αποχέτευσης – αποστράγγισης, ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισµού, σηµατοδότησης κ.λπ.), εγκατάστασης πρασίνου, συντήρησης πρασίνου, µετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ.

Στο έργο περιλαμβάνεται, ως δικαίωμα προαίρεσης υπέρ του Δημοσίου και εκτιμώμενη αξία 13.709.677,42€ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), η βελτίωση διατομής και γεωμετρίας της Π.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου και των συνοδών έργων.

Προχωρούν οι διαγωνισμοί

Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί του ΒΟΑΚ είναι σε προχωρημένο στάδιο. Να θυμίσουμε πως στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται να δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη. Ο διαγωνισμός ύψους 377 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ.

Το τμήμα Χανιά Χερσόνησος είναι σε φάση αναμονής της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης. Στη συνέχεια θα προχώρήσει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Το έργο αυτό ύψους 1,1, δισ. ευρώ θα προχωρήσει με τη μέθοδο της παραχώρησης. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται ως προαίρεση η επέκταση του δρόμου από τα Χανιά μέχρι την Κίσαμο.

Στην τελική του μορφή ο ΒΟΑΚ από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία θα έχει μήκος 300χλμ.

ypodomes.com – Νίκος Καραγιάννης

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr