νέαπρωτοσέλιδο ΑΥγεία

Καπραβέλος: «Αποτύχαμε στη διαχείριση της πανδημίας, συμβιβαζόμαστε με 100 νεκρούς κάθε μέρα»

Για αποτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο iatronet.gr.

Σε ένα ξέσπασμα αγωνίας, ο γνωστός εντατικολόγος αναρωτιέται ποιος μπορεί να συμβιβάζεται με τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με την διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ και με την γενικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Διατυπώνει την ανησυχία ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει περαιτέρω την διασπορά στην κοινότητα και συνεπακόλουθα την πίεση στα νοσοκομεία, που είναι ήδη δυσβάσταχτη και αναρωτιέται αν είναι ορθή επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσουν τα νοσοκομεία.

Τέλος, χαρακτηρίζει ως παραπλανητική την προσδοκία ότι η παραλλαγή Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας και ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς όπως λέει η πανδημία θα ελεγχθεί μόνο με την απόκτηση ανοσίας μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό.

Συμβιβαζόμαστε με 60, 80 και νεκρούς κάθε μέρα

«Η χώρα μου έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας», λέει ο κ. Καπραβέλος και τονίζει ότι ο ιατρικός πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη στην Αμερική και στον Καναδά, όπου να δέχεται το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να υπάρχουν τόσοι θάνατοι ανά εκατομμύριο, και τόσοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τόσο μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κι όλα αυτά προκαλούνται από την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας στην κοινότητα», επισημαίνει και προσθέτει: «πού θα φτάσει η ανοχή; Επειδή δεν θέλουμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα γιατί έχει οικονομικό κόστος, συμβιβαζόμαστε να έχουμε κάθε μέρα 60, 80 και 100 νεκρούς; Κάθε μέρα; Συμβιβαζόμαστε με την έννοια ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ που πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στο αμπέλι; Συμβιβαζόμαστε με το να κλείσουμε τα νοσοκομεία; Θα τα κλείσουμε τα νοσοκομεία. Γιατί η Όμικρον χτυπάει και το προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα, και στους ασθενείς δεν λέει να κοπάσει το τσουνάμι. Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν είναι πλέον αφόρητη, είναι δυσβάστακτη».

Περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Εχουμε εξαντληθεί πλέον, δύο χρόνια. Είναι συνάδελφοί μου που κάνουν 8 και 10 εφημερίες. Πάνε σπίτι τους μόνο για να αλλάξουν τις κάλτσες τους και να γυρίσουν πίσω. Δεν είναι κατάσταση αυτή», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Τι να πω στον γενναίο γιατρό μου των 35 ή 40 χρόνων, ο οποίος δεν ορίζει το σώμα του και τα πόδια του; Να του πω σε παρακαλώ ρίξε και μια ματιά στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός των ΜΕΘ, διότι δεν έχουν καμία τύχη. Τι τα πω σε αυτόν τον ασθενή ο οποίος μπαίνει και έχει καρκίνο στον πνεύμονα και πρέπει να διαχειριστούμε, να τον προγραμματίσουμε, να τον σταδιοποιήσουμε, να τον βάλουμε σε μια σειρά;»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους

Ο κ. Καπραβέλος είναι από τους πρώτους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, αλλά οι κατευθυντήριες οδηγίες που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες όλου του κόσμου –ανατολή, δύση, βοράς, νότος- λένε ότι το εμβόλιο αυτή τη στιγμή προστατεύει από τη βαριά νόσο και από τον θάνατο. Είναι ακατανόητο λοιπόν για ποιους λόγους η πολιτεία δεν έχει επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά μετά τον Αύγουστο. Από τη στιγμή που υπάρχει ασφάλεια των εμβολίων και από την στιγμή που η πανδημία θερίζει, η αλληλεγγύη που προκύπτει από αυτή την αναγκαιότητα είναι μοναδική. Δεν το κάνω για τον εαυτό μου, αλλά και για τον διπλανό μου, τον πατέρα μου, τον παππού μου, για το κοινωνικό σύνολο και για την οικονομία και για την παιδεία. Αυτό το όπλο δεν προστατεύει μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και όλες τις παράπλευρες απώλειες από τον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει, ενώ στον αντίλογο πως άλλες χώρες δεν το έχουν κάνει απαντά:

«Ο Καναδάς μπορεί να κλείσει τα σύνορα να πει δεν θέλω τουρισμό, κλείνω και τα σχολεία γιατί έχω τα μέσα να κάνω τηλεκπαίδευση. Ο Καναδάς δεν έχει πρόβλημα οικονομικό, η Ελλάδα που έχει πρόβλημα, έχει έναν παραπάνω λόγο παραπάνω να το κάνει».

Γιατί δεν έπρεπε να ανοίξουν τώρα τα σχολεία

Ο εντατικολόγος εκφράζει την έντονη ανησυχία του πως το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα θα τροφοδοτήσει μέσω της κινητικότητας την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοσοκομεία. «Προσυπογράφω όσα λέγονται για την ασφάλεια των ίδιων των παιδιών και την ψυχολογία τους. Το θέμα είναι αλλού. Τα νοσοκομεία είναι αυτά που πρέπει αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε ανοιχτά. Ποιος είναι αυτός που θέλει να έχει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία; Γιατί εκεί πάει το θέμα», υποστηρίζει.

euro2day

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr