Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Σύσκεψη για τα αρδευτικά έργα σε Χρυσοσκαλίτισσα και Ελαφονήσι | 2,1εκ. ευρώ για αντικατάσταση κεντρικού αγωγού

Σύσκεψη για τα αρδευτικά θέματα της περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας – Ελαφονησίου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, προς τους τοπικούς δήμους, τον ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας και τους φορείς των παραγωγών της περιοχής.

Στην  σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης και ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Χριστουλάκης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Μπατζάκης, οι κύριοι Μανόλης Μετζιδάκης και Θεόδωρος Ραϊσάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χρυσοσκαλίτισσας – Ελαφονησίου και ο παραγωγός Βασίλης Σκορδυλάκης. Ο Δήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου Αντώνης Περάκης δεν προσήλθε προληπτικά λόγω του ύποπτου κρούσματος covid—19, σε υπάλληλο του Δήμου.  Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η προϊσταμένη του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων Ειρήνη Καλαϊτζάκη και ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νεκτάριος Κουμάκης.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η εξέλιξη των πολλών έργων και  μελετών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας και τα οποία στόχο έχουν στόχο, αφενός να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τα αρδευτικά προβλήματα της περιοχής και αφετέρου,με την αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών, να καλύψουν οριστικά όλες τις  ανάγκες άρδευσης της περιοχής Χρυσοσκαλίτισσας – Ελαφονησίου.

Μετά την αναφορά από τους παριστάμενους φορείς της περιοχής στα αρδευτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Καλογερής και η κ. Καλαϊτζάκη ενημέρωσαν, πως άμεσα θα ολοκληρωθεί το έργο που θα θέσει σε λειτουργία την γεώτρηση στην θέση Βολακιάς, που έχει ήδη ανορυχθεί από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και θα ενισχύσει σημαντικά τις άμεσα διαθέσιμες ποσότητες νερού άρδευσης του ΤΟΕΒ.

Επίσης ανέφεραν ότι, στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Χανίων προβλέπεται η χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και ενός δεύτερου έργου, που πρέπει πρώτα να ωριμάσει μελετητικά και αφορά στην κατασκευή μιας επιπλέον δεξαμενής άρδευσης του ΤΟΕΒ. Επιπλέον, στις 10/5/2021 δημοπρατείται από την Αντιπεριφέρεια Χανίων το σημαντικό έργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας (ύψους 2,1εκ.€ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης).

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα 3 αυτά έργα θα δώσουν πολύ σημαντικές και άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί της περιοχής.

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολογεί τις μελέτες για την αποκατάσταση των δύο Λιμνοδεξαμενών που σήμερα δεν λειτουργούν και που θα αποτελέσουν τα έργα οριστικής επίλυσης των προβλημάτων  άρδευσης της περιοχής.  Συγκεκριμένα, ο κ. Καλογερής ανέφερε πως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, ετοιμάζει τα τεύχη για την άμεση δημοπράτηση της μελέτης αποκατάστασης της Λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων που παραμένει ανενεργή από το 2011 με προϋπολογισμό 500.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, η ίδια Διεύθυνση θα αναλάβει –μέσω τεχνικού συμβούλου- να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα και να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την έτερηλιμνοδεξαμενή στην Χρυσοσκαλίτισσα, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ. Η συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή θα αποτελέσει προτεραιότητα για διεκδίκηση χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης (μόλις εγκριθεί η ΜΠΕ), καθώςδιαθέτει οριστική μελέτη, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καλογερής κλείνοντας, ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των προβλημάτων άρδευσης της περιοχής, ενεργοποιεί αυτό το πλήθος έργων και μελετών, ώστε βήμα – βήμα να έχουμε μια συνεχή βελτίωση της κατάστασης, έως την οριστική επίλυσή της με την λειτουργία των δυο(2) Λιμνοδεξαμενών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr