Κρήτηνέα

«Πολύ νωρίς για εκτιμήσεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κρήτη» | ανακοίνωση ΕΛΠΕ

Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις περί του μεγέθους και της δυνατότητας οικονομικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων, στην οποία τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν καμία περαιτέρω αναφορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο», αναφέρουν τα ΕΛΠΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr