Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Χανιά | ανοιχτός και επισκέψιμος ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς

Άνοιξε και είναι επισκέψιμος πλέον ως μουσειακός χώρος, ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς που είχε εγκαινιαστεί επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και ηλεκτροδοτούσε τα Χανιά.

Παράλληλα, με τη δημιουργία και λειτουργία του σπάνιου μουσείου που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, στο χώρο επίσης λειτουργεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, την οικολογία, ενώ ακολουθεί μελέτη συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγυιάς.

Η παράδοση – «άνοιγμα» του μουσείου στην Αγιά και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έγινε παρουσία Αρχών, εκπροσώπων φορέων, πολιτών, μαθητών, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και Η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται το Μουσείο μέσω προγραμματικής σύμβασης.

Τη σημαντικότητα του μουσείου, των παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους αλλά και στην επιπλέον αναπτυξιακή δυναμική του τόπου με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Νίκο Καλογερή, Αντώνη Παπαδεράκη, Κώστα Γύπαρη, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό, ένα σπουδαίο έργο για την εποχή που εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να παραδίδεται σήμερα ως μουσειακός χώρος και ως εκπαιδευτικό κέντρο από την Περιφέρεια μας στους πολίτες, στη νέα γενιά «που μπορεί να μάθει πως ήταν ενέργεια πριν 100 χρόνια, ενώ το θέμα είναι επίκαιρο και σήμερα, η παραγωγή ενέργειας από το νερό». Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφερεια θα συνεχίσει την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της περιοχής, χαρακτηρίζοντας το έργο, περιβαλλοντικό, οικολογικό αναπτυξιακό, εκπαιδευτικό, τουριστικό που θα σηματοδοτήσει νεα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και την οικονομία της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής στη δήλωση του ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης καθώς είναι μέσα στο πράσινο, μέσα στα νερά, ένα τοπίο που δεν συνηθίζεται στην Κρήτη. Επίσης πρόσθεσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, ένα έργο χρήσιμο για τον τόπο που θα τονώσει την οικονομία του.

Σε δηλώσεις του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αντώνης Παπαδεράκης επισήμανε ότι ο εκθεσιακός χώρος, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, το παρακείμενο οικοσύστημα της λίμνης της Αγιάς και το μεγάλο πάρκο δημιουργεί ένα σύνολο επισκέψιμου χώρου με μεγάλο ενδιαφέρον, μορφωτικό και οικολογικό. Παράλληλα, είπε πως μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ευρύτερου χώρου της λίμνης θα μιλάμε για μια άλλη περιοχή. Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της Κρήτης και στους τουριστικούς φορείς να οργανώνουν εκδρομές από σήμερα που οι χώροι θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι στην Αγιά.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως το Μουσείο με το Εκπαιδευτικό Κέντρο δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο, ενώ αναφέρθηκε και στη μελέτη που ακολουθεί της συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγιάς. Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για την τοπική κοινωνία των Χανίων και ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια για να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή της Αγιάς και να μετατραπεί σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για όλη την Κρήτη». Ο Δήμαρχος εξέφρασε κλείνοντας τις ευχαριστίες του στο Πολυτεχνείο Κρήτης «για το επιστημονικό του έργο που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του βιομηχανικού  κτιρίου στην Αγιά», όπως και ευχαριστίες ιδιαιτέρως στην Περιφέρεια Κρήτης που -όπως είπε- διεκδικεί και χρηματοδοτεί με συνέπεια όλα αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για τα Χανιά και όλη την Κρήτη.

Ο προϊστάμενος Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Πλοκαμάκης, εξιστόρησε ότι «το εργοστάσιο αυτό ήταν το δεύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με απόφαση του Βενιζέλου και το 1959 εξαγόρασε η ενιαία ΔΕΗ τη Δημοτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και μάλιστα με τα λεφτά της εξαγοράς χτίστηκε το Δημαρχείο Χανίων. Μετά η ΔΕΗ δώρισε ξανά το οικόπεδο αυτό, μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του, το 2010».

Η ξενάγηση του Περιφερειάρχη και των θεσμικών εκπροσώπων στο μουσείο έγινε από τη μουσειολόγο – ιστορικό τέχνης Μυρτώ Κοντομυτάκη, ενώ η ξενάγηση στην εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε από τον φυσικό Νίκο Αναστασάκη και τον δάσκαλο Γιάννη Στυλιανακάκη. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα παρέχεται ύστερα από συνεργασία του εργαστηριακού κέντρου Φυσικών Επιστημών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, επισημάνθηκε η σημαντικότητα του έργου, στους χαιρετισμούς που απηύθηναν, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης – πρόεδρος Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ.Α.Ε Αντώνης Παπαδεράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός ,ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης, ο διευθυντής Υδροηλεκτρικών Έργων ΔΕΗ – Ανανεώσιμες Πηγές Παναγιώτης Μπουρμπουράκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: Η συντονίστρια του έργου για την ανάδειξη του ευρύτερου πάρκου της λίμνης της Αγυιάς, επικ. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Μαρία Μανδαλάκη, ο αρχιτέκτονας, αν. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Βαζάκας και η διευθύντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ, Μαρία Πετραντωνάκη.

Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης στην εκδήλωση, μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους αντιπεριφερειάρχες Νίκο Καλογερή, Αντώνη Παπαδεράκη, Κώστα Γύπαρη ήταν παρόντες οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Τάσος Κουρουπάκης, Σοφία Μαλανδράκη, Λευτέρης Κοπάσης, Γιώργος Κονταξάκης και Γιάννης Μανούσακας.

hania.news

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr