Διεθνήνέαπρωτοσέλιδο Γ

Βρετανία | καραντίνα για τις στενές επαφές κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων

Σε απομόνωση για 21 ημέρες και εργασία από το σπίτι, θα τίθενται όσοι έρχονται σε απευθείας επαφή με κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ην. Βασιλείου (UKHSA).

Η οδηγία αφορά αυτούς που έχουν σεξουαλική επαφή ή ζουν στο ίδιο σπίτι με συμπτωματικούς ασθενείς ή που έρχονται σε επαφή με κλινοσκεπάσματα φορέων του ιού.

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγουν επαφές με ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, εγκύους και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σκοπός της οδηγίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Θανάση Γκαβού στο skai.gr, είναι να παρασχεθούν κάποιες αρχές και κανόνες για την αποτίμηση ρίσκου και την παρακολούθηση των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και την Παρασκευή είχαν εντοπιστεί 20 κρούσματα. Η Telegraph έχει αποκαλύψει πως μεταξύ των νοσούντων είναι ένα παιδί, το οποίο μάλιστα νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Η ιατρική διευθύντρια της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς δήλωσε στο BBC ότι νέα περιστατικά ανιχνεύονται «σε ημερήσια βάση», επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλέον διασπορά στην κοινότητα στο Ην. Βασίλειο.

«Βρίσκουμε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία ταυτοποιημένη επαφή με άτομο από τη δυτική Αφρική, όπως έχουμε δει παλαιότερα σε αυτή τη χώρα. Η μετάδοση στην κοινότητα εν πολλοίς επικεντρώνεται σε αστικές περιοχές και κατά κύριο λόγο τη βλέπουμε σε άτομα που ταυτοποιούνται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι ή άλλοι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες. Θα συστήναμε σε οποιονδήποτε αλλάζει τακτικά σεξουαλικούς συντρόφους ή έχει στενή επαφή με άτομα που δε γνωρίζει, να προσέλθει σε γιατρό αν αναπτύξει εξάνθημα», είπε η κα Χόπκινς.

Πρόσθεσε πως οι υγειονομικές αρχές δε γνωρίζουν ακόμα από πού προέρχεται η έξαρση των λοιμώξεων και πώς εκδηλώθηκε στην Ευρώπη. Αναφορικά με το Ην. Βασίλειο σημείωσε πως «δεν υπάρχει προφανής σχέση στα κρούσματά μας με μία κοινή εκδήλωση».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr