Γωνιά των ζώωννέαπρωτοσέλιδο Γ

Σκυλοτροφές: Ειδικοί εντόπισαν παθογόνα βακτήρια | πώς επηρεάζει τον άνθρωπο

Νέα μελέτη έδειξε ότι το ωμό κατεψυγμένο φαγητό των σκύλων περιέχει βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης των ανθεκτικών παθογόνων μικροβίων από τα σκυλιά στους ανθρώπους  σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η μελέτη. Τι σημαίνει αυτό για τη Δημόσια Υγεία. 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης  Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), έχουν τονίσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τη “δουλειά” που έκαναν πια, καθώς ο οργανισμός των ανθρώπων έχει πια “συνηθίσει” τα κοινά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα αυτά να μην καταπολεμούν πια ορισμένες μολύνσεις. 

Όπως υπογραμμίζει το CDC, 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γιατί αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  περιγράφει την ανθεκτικότητα αυτή ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία, την Ασφάλεια Τροφίμων και της σύγχρονης Ανάπτυξης γενικότερα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει επίσης ότι τα βακτήρια  μπορούν να γίνουν ανθεκτικά με το πέρασμα του χρόνου και ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση. Αυτό συμβαίνει και όταν παίρνουμε αντιβιοτικά εμείς οι ίδιοι αλλά και για τις περιπτώσεις που τα χορηγούμε στα ζώα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, η οποία δημοσιεύτηκε στο Molecules, η αντιβακτηριδιακή ανθεκτικότητα στα ζώα στην ουσία αναπτύχθηκε λόγω της αυξανόμενης ζήτησης κρέατος και γαλακτοκομικών και της καλλιέργειας που αυτό απαιτεί. 

Λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες οι αγρότες εκτρέφουν ζώα, η ευρεία χρήση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των ζώων.

Κάπως έτσι άρχισε και η έρευνα γύρω από τις σκυλοτροφές. Από το ερώτημα κατά πόσο η ωμή τροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην ανθεκτικότητα αυτή των βακτηρίων.  

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνα με  μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Small Animal Practice,  δεν αποδεικνύεται ότι η ωμή τροφή είναι καλύτερη για τα ζώα.  Το αντίθετο μάλιστα, η ίδια μελέτη δείχνει ότι το ωμό κρέας μπορεί να είναι και επικίνδυνο και για τον άνθρωπο και τα ζώα. 

Στην μελέτη εξετάστηκαν 46 δείγματα τροφής για σκύλους – 22 σε μορφή κονσέρβας, 15 σε μορφή ξηράς τροφής και εννέα ωμές κατεψυγμένες ( 24 διεθνείς μάρκες) . Στη συνέχεια, εξετάστηκαν αυτά τα δείγματα και έγιναν δοκιμές με μια σειρά αντιβιοτικών.

Διαφορετικά είδη βακτηρίων του εντερόκοκκου εμφανίστηκαν στα 19 από τα 46 δείγματα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 53% των βακτηρίων (περίπου 8 στα 15), ήταν στις κονσέρβες (υγρή τροφή) και περίπου 9% στην ξηρά. 

Κάποια από αυτά μάλιστα είναι ανθεκτικά σε ορισμένα είδη αντιβιοτικών, τα οποία οι γιατροί συνταγογραφούν συχνά.  Σε κάθε περίπτωση, σύφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών και στα 9 δείγματα ωμής τροφής εμφανίστηκαν τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.  

Πηγή: news4health.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή