Όλοι χρειάζονται διακοπές… και τον Αύγουστο ίσως περισσότερο από ποτέ
Θέλεις να φύγεις μακριά από τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της δουλειάς, θέλεις να ανακουφιστείς από την καθημερινή φροντίδα της οικογενειακής φροντίδας αλλά φαίνεται αδύνατο να βρεις αυτή την ευκαιρία. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να την δημιουργήσεις;
Οι διακοπές σημαίνουν ψυχολογική διακοπή αυτών που νιώθεις να σε κρατούν εγκλωβισμένο, πιεσμένο από τα θέλω σου, από την βαθύτερή σου επιθυμία για χαλάρωση. Οι ανησυχίες και το στρες γερνάνε τον άνθρωπο ενώ οι διακοπές είτε αφορούν έναν μακρινό προορισμό είτε τον κήπο στην αυλή του σπιτιού μπορούν να προσφέρουν φροντίδα και ανακούφιση στο σώμα και το πνεύμα.
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται σωματική, συναισθηματική και ψυχική ενέργεια για να επενδύσει σε μια δεδομένη περίσταση προκειμένου να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να δρα επωφελώς για τον εαυτό του.
Η ενέργεια αυτή εισρέει στον άνθρωπο αν μπορέσει να ζήσει μία μικρή περίοδο με λίγα και ευχάριστα ερεθίσματα μακριά από τις «καθημερινές τραγωδίες» από τις οποίες βομβαρδίζεται ή ζει. Οι ειδήσεις, τα νέα που δεν είναι στην πραγματικότητα νέα αλλά ένα γαϊτανάκι από πικρές διαπιστώσεις για τη ζωή μας προσθέτουν βάρος, ένα συναισθηματικό φορτίο στο πνεύμα ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τις αλλάξει. Η διαρκής ανησυχία που λέει στον καθένα μας πως ο κόσμος μας «χάλασε» προκαλεί μία επιφανειακή ανησυχία και όχι μία ουσιαστική στάση πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτή η ενσυναισθητική ανησυχία για όσα συμβαίνουν γύρω μας συνοδεύεται από την αίσθηση απραξίας ή αδυναμία αντίδρασης σε όλα τα κακώς κείμενα που παρατηρείς γύρω σου.
Τα οφέλη των διακοπών είναι ευρέα και μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η βελτίωση του ύπνου και η διόρθωση του κιρκάδιου ρυθμού: στις διακοπές κοιμόμαστε καλύτερα και το αποτέλεσμα διαρκεί αρκετές εβδομάδες μετά την επιστροφή.
Επιπλέον, επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός στις ανθρώπινες λειτουργίες και με όσα σημαντικά συμβαίνουν στην πραγματικότητα γύρω σου. Το στρες της καθημερινότητας προκαλεί υπερφόρτωση του εγκεφάλου όπως επίσης το ίδιο προκαλεί και η εναλλαγή ανάμεσα στις οθόνες του υπολογιστή, του κινητού αλλά και οι ανησυχίες, οι προθεσμίες, οι υπερωρίες για πράγματα που πρέπει να κάνεις ή που δεν προλαβαίνεις ούτως ή άλλως να κάνεις.
Ένα από το πιο υγιή πράγματα που μπορείς να διαλέξεις είναι να δώσεις χώρο στην ψυχή και ελευθερία στο μυαλό.
Στις διακοπές το σώμα αποβάλλει το ψυχικό και συναισθηματικό στρες όπως ο πονοκέφαλος, ο πόνος στην πλάτη και η ένταση των μυών. Αν παρομοιάσουμε το σώμα μας με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, η διακοπές για τον άνθρωπο είναι ότι είναι η ανασυγκρότηση δεδομένων για τον υπολογιστή. Τον βοηθούν να είναι πιο ενεργοποιημένος και παρών στη στιγμή με περισσότερη ενέργεια και δημιουργικότητα. Αν θες να είσαι πιο αποτελεσματικός σε αυτό που κάνεις παίρνοντας λίγο χρόνο μακριά από το αντικείμενο αυτό θα σε ωφελήσει στο να οργανώσεις καλύτερα τα πράγματα μετά την επιστροφή σου.
Τι να μην πάρετε μαζί σας στις διακοπές:
Φεύγοντας για τις διακοπές σας θα πρέπει να αφήσετε πίσω όλα όσα σας βαραίνουν όπως το άγχος, τους φόβους, τις ανησυχίες και τις έγνοιες σας.
Πόσο χρειάζεται να διαρκούν οι διακοπές: Ακόμα και τέσσερις νύχτες μακριά από αυτό που κάνετε καθημερινά είναι αρκετές για να μειώσετε το στρες και να ανασυνταχθείτε, να βρείτε ξανά τον εαυτό που προσανατολίζεται στα σημαντικά της ζωής, στην ουσία, που δεν αναλώνεται στις λεπτομέρειες των λεπτομερειών του στρες.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να βρει ο καθένας μας έναν τρόπο να «διακόψει» από την καθημερινότητά του είτε αυτή αποτελείται από μία απαιτητική ή βαρετή δουλειά, από άσχημα νέα ή από μίζερες σκέψεις. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν αφιερώσουμε χρόνο στο να φορτίσουμε τον εαυτό μας, οι ενέργειά μας θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο και έτσι θα έχει λίγα να προσφέρει στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του αλλά και στον ίδιο τον εαυτό.