νέαπρωτοσέλιδο ΒΥγεία

Έρχεται στην Ελλάδα το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Νovavax | Η διαφορά από τα mRNA

Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα 474.000 δόσεων του εμβολίου Νovavax, ενώ από αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα για να το κάνουν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, το απόγευμα της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου.

Το εμβόλιο Nuvaxovid της Αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει εγκριθεί από πέρυσι στην ΕΕ για χρήση σε ενήλικες.

Ως προς την αποτελεσματικότητα, οι κλινικές δοκιμές της Novavax και άλλες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο προλαμβάνει περίπου το 90% των συμπτωματικών κρουσμάτων από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού.

Η αποτελεσματικότητά του έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι σαφώς γνωστή, σύμφωνα όμως με τη Novavax το εμβόλιο προκαλεί υψηλή ανοσιακή απόκριση έναντι και των δύο στελεχών.

Διαφέρει από τα άλλα τρία που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς περιέχει μόνο απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού και όχι mRNA ή γενετικά τροποποιημένο ιό.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του Nuvaxovid η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο της Novavax συντηρείται σε απλό ψυγείο, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη χρήση του σε φτωχότερες χώρες.

Η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr