Γωνιά των ζώωννέαπρωτοσέλιδο Β

Αφρικανική πανώλη χοίρου | συστάσεις

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει ότι η νόσος της Αφρικανικής πανώλης του χοίρου είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βουλγαρία και επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση από ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με χοίρους – αγριόχοιρους και αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.

Ιδιαίτερα για τις οικόσιτες εκτροφές χοίρων οι κάτοχοί τους υποχρεούνται για την εφαρμογή των κάτωθι:

α. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,
β. κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,
γ. τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,
δ. καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,
ε. περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
στ. σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,
ζ. αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα
η. αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων,
θ. τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα,
ι. αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,
κ. δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

α. Η είσοδος ή η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.
β. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων
γ. Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων
δ. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση χοίρων από κατόχους εμπορικών εκμεταλλεύσεων χοίρων, με σκοπό την εκτροφή τους ως οικόσιτα, τα οποία αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό για την μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρου θα πρέπει:

1.Ο υπεύθυνος της συστηματικής χοιροτροφικής εκμετάλλευσης να υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) αναφέροντας τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο) του υποψήφιου αγοραστή, προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση του τελευταίου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα περιφραγμένου χώρου και την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας κατά την υποδοχή και διατήρηση των ζώων.

2. Επιτόπια επίσκεψη της ΔΑΟΚ για επίβλεψη του χώρου εκτροφής του προσώπου που προτίθεται να αγοράσει χοίρους και έλεγχος περί τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.

3. Σε περίπτωση κατοχής χοίρων για πρώτη φορά από τον ενδιαφερόμενο, πραγματοποιείται επίσης έλεγχος από τη ΔΑΟΚ, για τήρηση της υποχρέωσης δήλωσης των ζώων στη ΔΑΟΚ και σήμανσης τους .

4. Εφόσον τα ανωτέρω τηρούνται, έκδοση έγγραφης σύμφωνης γνώμης της ΔΑΟΚ για σχετικά με την πώληση των ζώων με κοινοποίηση στον κάτοχο/υπεύθυνο της συστηματικής εκμετάλλευσης και τον υποψήφιο αγοραστή.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης τους, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α`32/11-02-2014), όπως ισχύει ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι η Αφρικανική Πανώλη είναι ένα ιογενές νόσημα του Χοίρου και του Αγριόχοιρου, υποχρεωτικής δήλωσης και εξαιρετικά μεταδοτικό. Ο ιός της Αφρικανικής πανώλης είναι πολύ ανθεκτικός και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα χοίρων – αγριόχοιρων. Μεταδίδεται με επαφή, μετά από σίτιση με μολυσμένη τροφή, καθώς και με έντομα. Προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους και τους χοίρους. Δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μετά την είσοδο του σε μια χωρά είναι δύσκολο να ελέγχει και να εκριζωθεί λόγω της παρουσίας του στους αγριόχοιρους που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στη χώρα επιβάλλονται αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώντων χοίρων και χοίρειων προϊόντων με επακόλουθες οικονομικές συνέπειες, ενώ τίθενται αλλαγές και στον τρόπο άσκησης της θήρας (κυνήγι).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ: 2821346580, 582, 583.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΥΣΣΩΝ: 2825051281

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΑΜΟΥ: 2822022310

Μοιραστείτε την είδηση

Νικολέττα Βογιατζάκη

Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - MSc στην Ειδική Αγωγή