Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο χώρο του Fit- Fun – Fly, η ομιλία- συνάντηση, με θέμα την σημασία της Αναπνοής στην άσκηση.
Η κ. Βουλγαράκη Όλγα, πνευμονολόγος – φυματιολόγος, αναφέρθηκε στην πολύ βασική σημασία που έχει η αναπνοή στη ζωή μας καθώς η ίδια η λέξη κρύβει μέσα της την πνοή, δηλαδή το κίνητρο, την αφορμή της ζωής. Καθόλου τυχαία άλλωστε, η αναπνοή στην αρχαιότητα σήμαινε το πνεύμα και την ψυχή, προερχόμενη από το ρήμα «ψύχω» δηλαδή αναπνέω.

Αν και η αναπνοή θεωρείτε μια διαδικασία απλή και δεδομένη μάλλον, αποτελεί ένα στοιχείο απαραίτητο για την διατήρηση μας στη ζωή και όσο πιο σωστά εκτελείται τόσο πιο πολλά οφέλη έχουμε από αυτήν.

Το αναπνευστικό σύστημα όπως και όλος ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μια τρομακτική τελειότητα στον τρόπο που έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Βουλγαράκη Όλγα. Η πορεία που έχει ο αέρας κατά την εισπνοή μας μέχρι να φτάσει στα κύτταρα και να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια για τον οργανισμό μας είναι μαγική. Η αναπνοή δεν είναι άλλο από το μέσο με το οποίο ανταλλάσσουμε τα απαραίτητα συστατικά με τον ατμοσφαιρικό αέρα.  Μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό μπορέσαμε και πήραμε νέες πληροφορίες, θυμηθήκαμε παλιές γνώσεις και προσαρμόσαμε αυτές που ξέρουμε σε σχέση με την άσκηση.

Ο ασκούμενος σε οποιαδήποτε άθλημα είναι σημαντικό να αναπνέει σωστά για να μπορεί να δώσει στον οργανισμό του τη σωστή ποσότητα ενέργειας. Η ρινική αναπνοή είναι βασική καθώς με αυτή έχουμε προγραμματιστεί –πλαστεί για να εισπνέουμε και να εκπνέουμε, διαθέτοντας τα φυσικά φίλτρα που έχει ο οργανισμός μας. Τόσο η διαφραγματική όσο και η πλευρική αναπνοή έχουν τα ίδια σχεδόν ωφέλει στον ασκούμενο.

Η αναπνοή θέλει κι αυτή την τεχνική της αφού μπορούμε να εκπαιδευτούμε σε αυτό  μέσα από πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ώστε να την επηρεάσουμε ώστε να έχουμε καλύτερη υγεία. Μέσα από ασκήσεις που έγιναν στο τέλος της ομιλίας φύγαμε όλοι μας εκτός από πιο σοφοί και με περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Όλγα Βουλγαράκη για την θετική της διάθεση να μοιραστεί την γνώση της  μαζί μας, της ευχόμαστε να συνεχίσει με το ίδιο ζήλος το έργο της θυμίζοντας μας πως η επιστήμη χρειάζεται και τον ανθρωπισμό για να λειτουργήσει θετικά.

Μοιραστείτε την είδηση

Κέλλυ Νικολακάκη

Νηπιαγωγός MSc ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ «Άσκηση και ποιότητα ζωής» Hoop, Yoga, Aerial & for Kids Yoga Teache

Κέλλυ Νικολακάκη έχει δημοσιεύσει 9 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κέλλυ Νικολακάκη