Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε; | Λύκεια Κισάμου (απόψεις)

Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει δημότης που να μη θέλει τα παιδιά του να πηγαίνουν σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές σχολείο. Και σύμφωνα με τον πρωτοβάθμιο έλεγχο το κτιριακό συγκρότημα του ΕΠΑΛ, που στέγαζε και το Γενικό Λύκειο Κισάμου, δεν κρίθηκε ασφαλές μετά το σεισμό της 27ης Νοεμβρίου 2019.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, εκφράζοντας πιθανώς την βούληση της πλειοψηφίας των δημοτών, μετά και τις ‘διαβεβαιώσεις’ πολιτικών παραγόντων, απεφάσισε την κατεδάφιση και ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος, αντί την επισκευή.

Ήταν σίγουρα λάθος που η δημοτική αρχή δεν ζήτησε δευτεροβάθμιο έλεγχο στατικότητας του συγκροτήματος, αν και τέθηκε από το σύλλογο γονέων και το σύλλογο καθηγητών, για να πάρει απόφαση. Ίσως θα έπρεπε να γίνει παράλληλος έλεγχος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα όριζε ο σύλλογος γονέων (το κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί από πρόσκληση οικονομικής συνεισφοράς των δημοτών).

Άλλωστε, πολλά ιστορικά κτίρια στην Κίσαμο πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, όπως το Διοικητήριο και το 1ο Γυμνάσιο, επισκευάστηκαν και είναι ασφαλή.

Η κατάσταση ωστόσο σήμερα έχει αλλάξει. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που δόθηκε, που προϊδεάζει ότι η προσωρινή
λύση μπορεί να γίνει μόνιμη. Η επέλαση του κορωνοϊού δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα και άλλες προτεραιότητες στα οικονομικά του κράτους.

Η ανησυχία των εκπαιδευτικών και όχι μόνο, για το μέλλον της επαγγελματικής
εκπαίδευσης στην Κίσαμο ολοένα και μεγαλώνει. Και δεν είναι δυνατό δύο λύκεια, το Γενικό και το ΕΠΑΛ, να στεγάζονται τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια σε containers!

Και μη ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται και ότι η Κίσαμος
πλήρωσε ακριβά τις υποσχέσεις και ‘προσωπικές’ φιλοδοξίες.

Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων;

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

    Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 25 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης