Αρθρογραφίανέαπρωτοσέλιδο Α

Αστείρευτες δυνάμεις βαθιά μεσ’ την ψυχή μας | απόψεις

Θέλεις να είσαι χαρούμενος, επιτυχημένος και υγιής, όλα τόσο φυσικά και ανθρώπινα. Αν κοιτάξεις πίσω στο χρόνο, βλέπεις τη ζωή σου να έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες σε ορισμένες από τις οποίες ακόμα δε μπορείς να καταλάβεις πως τα κατάφερες. Μερικές φορές αυτό που καλείσαι να αντιμετωπίσεις μπορεί να είναι μία ασθένεια ή ένα μεγάλο εμπόδιο και κάποιες φορές αυτό γίνεται εξακολουθητικά… με εμπόδια, απώλειες και δυσκολίες να προστίθενται ολοένα και περισσότερο βαραίνοντας το στέρνο μια στάλα παραπάνω κάθε φορά εγκλωβίζοντας την αναπνοή σου ως ένα παραπάνω βαρίδιο.

Και σκέφτεσαι τι ζητάει η ζωή ακόμα από εσένα όταν εσύ νιώθεις ότι δεν έχεις πια κάτι άλλο να δώσεις, όταν μέσα στο γκρι των ημερών νιώθεις ότι χρειάζεσαι απεγνωσμένα μια ηλιαχτίδα να ζεστάνει λίγο το παγωμένο μέτωπο. Κάποιες φορές, κάποιες στιγμές η ζωή μοιάζει κάπως έτσι. Μέρες ή στιγμές της ζωής σου που η πίεση ήταν πολύ περισσότερη από αυτό που μπορείς να αντέξεις και βρίσκεις τον εαυτό σου να προσπαθεί για μία ακόμα ήρεμη ανάσα, για μία ακόμα φορά να φανείς φυσιολογικός έως ότου περάσει… η κατάσταση ή λίγος χρόνος που θα σου δώσει μία απόσταση, μία ανακούφιση από την αρχική πίεση της ψυχής. 

Όταν κοιτάζεις πίσω τη ζωή, ίσως απορείς που βρήκες τις θαυμαστές δυνάμεις που σε κράτησαν να μη διαλυθείς σε χιλιάδες κομμάτια, σε κράτησαν να μην πέσεις στο πάτωμα. Προσαρμοστικότητα, αντοχή, ανθεκτικότητα, σταθερότητα, αποτελεσματικότητα: δυνάμεις που ακόμα και αν δεν υπάρχουν γύρω σου μπορεί να είναι καλά φυλαγμένες μέσα σου.

Οι δοκιμασίες που αντιμετώπισες έριξαν φως σε ασυνείδητες πτυχές του εαυτού που σε βοηθούν να έρθεις σε επαφή με τις εσωτερικές σου δυνάμεις, να τις γνωρίσεις, να τις ονοματίσεις, να τις αναπτύξεις και να ξέρεις πότε να ανοίγεις τη φαρέτρα σου και να επιλέγεις την καθεμία. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να ξέρεις και ποιες είναι οι αδυναμίες σου, να τις ονοματίσεις και να ψάξεις μέσα στην προσωπική σου ιστορία το πότε αποδέχθηκες την αδυναμία αυτή για το πρόσωπό σου. Αυτό είναι μία διαδικασία με βήματα που θα σε βοηθήσει να τις αναγνωρίσεις στον εαυτό σου.

1. Σκέψου τους ανθρώπους που αγαπάς ή εκτιμάς: τι τους χαρακτηρίζει; Τι βλέπεις σε αυτούς; Ποιες δυνάμεις ή και αδυναμίες έχουν;

2. Τώρα αντιστρέφουμε την άσκηση προς τον εαυτό σου: Σκέψου και κατέγραψε ποιες δυνάμεις ή αδυναμίες έχεις.

Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι η λίστα δυνάμεων των αγαπημένων σου ή αυτών που θαυμάζεις να είναι μεγάλη και πλούσια ενώ η δική σου μικρή. Από την άλλη πλευρά η λίστα αδυναμιών των άλλων ανθρώπωννα είναι μικρή ίσως και να μην περιέχει τίποτα ενώ η δική σου να είναι μεγαλύτερη από αυτή των δυνατών σου σημείων. Οι δυνάμεις αποτελούνται από στοιχεία του χαρακτήρα όπως: σοφός, θαρραλέος, γενναιόδωρος, δίκαιος. Στη συνέχεια, μπορείς να κοιτάξεις πώς οι δυνάμεις σου μπορούν να ισορροπήσουν με τα χαρακτηριστικά που κατατάσσεις ως αδυναμίες σου.Αυτή η ισορροπία οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, δηλαδή εκτιμάς περισσότερο τον εαυτό σου και νιώθεις ότι αξίζεις όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω σου. Με τη σειρά του αυτό μπορεί να σε κινητοποιήσει, να σου δώσει ενέργεια για να κοιτάζεις τους στόχους σου με θάρρος. Μπορείς να κατευθύνεις τη ζωή σου ακόμα καλύτερα, να νιώσεις πιο αποτελεσματικός.

Ωστόσο, ακόμα και μία εσωτερική δύναμη μπορεί να γίνει αδυναμία αν δεν είναι ισορροπημένη με το πλαίσιο μέσα στο οποίο την χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, η δύναμη «αντοχή» μπορεί να οδηγήσει σε «θυματοποίηση» όταν μέσα στο πλαίσιο χρειάζεται η χρήση κάποιας άλλης εσωτερικής δύναμης.

Αν νιώθεις την ψυχή σου σα μια παγωμένη λίμνη είναι γιατί πιστεύεις ότι μέχρι εκεί μπορείς να αντέξεις. Όταν, όμως, σπάσεις την επιφάνεια του πάγου μπορείς να περάσεις μέσα του και να ανακαλύψεις κι άλλο θάρρος, κι άλλη ενέργεια, κι άλλη πίστη που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα στρώματα πάγου για πολύ καιρό.

Ο πάγος αυτός χτίζεται από τον τρόπο σκέψης σου, τις συνήθειες σου, το πόσο το εξωτερικό περιβάλλον λογίζεται πιο σημαντικό από το εσωτερικό σου. Το σημαντικότερο βήμα είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου αλλά και τις αντιστάσεις του μαζί. Μπορείς να κάνεις μία τρύπα στον πάγο, δηλαδή στις αντιστάσεις σου, στις άμυνες της θέλησής σου. Άλλες φορές, ο πάγος μπορεί να λιώσει δημιουργώντας αποδοχή προς τον εαυτό σου. Με όποιον τρόπο και αν το καταφέρεις φτάνεις σε βαθύτερες συνειδητοποιήσεις για το ψυχικό δυναμικό που κουβαλάς, γνωρίζεις μία άλλη εκδοχή του εαυτού σου. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να αντιμετωπίσεις κομμάτια του ίδιου σου του εαυτού, να τον στηρίξεις και να τον εμπιστευτείς ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην ψυχή σου, να την σκάψει για να κάνει χώρο στο δύσκολο, στο ανεπιθύμητο, στο απρόσκλητο της ζωής σου.

Ευλογημένη Ανάσταση! Χρόνια πολλά!

Μοιραστείτε την είδηση

Ελίνα Πετράκη

MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. 6955478119 - elinapetra@yahoo.gr