νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Α

«Σε τρεις κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό» | Παύλος Πολάκης

Σε τρεις κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης, συνοδευόμενος από την πρώην βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και τοπικά στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία μίας σειράς δράσεων που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και για τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι μια ιογενής λοίμωξη, δυστυχώς πολύ μεταδοτική. Δηλαδή, αν ξεφύγει θα νοσήσουν πολλοί. Αυτό θα πιέσει το σύστημα, θα δημιουργήσει και άλλες παράπλευρες απώλειες και οικονομικές. Ήδη μετράμε τέτοιες απώλειες όχι μόνο στη χώρα μας, σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Πολάκης.

Ειδότερα, ο βουλευτής δήλωσε τα εξής:

«Aυτή τη στιγμή τα μέτρα πρέπει να κινηθούν στις εξής τρεις κατευθύνσεις: Το πρώτο είναι μια επαναληψιμότητα και από εσάς τα ΜΜΕ -όχι με τον τρόπο του παρελθόντος και εννοώ με την έννοια της πληρωμένης διαφήμισης-, είναι μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα και πρέπει να προβάλλονται δωρεάν. Μηνύματα που αφορούν τα μέτρα προστασίας, την αποφυγή των συναθροίσεων, τους ηλικιωμένους που πρέπει να μειώσουν τις μετακινήσεις, τις ευπαθείς ομάδες, όλα αυτά τα μηνύματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει μια επανάληψη σε όλο τον πληθυσμό».

Το δεύτερο είναι και το κύριο αυτή τη στιγμή, μετά το λάθος που έγινε με αυτούς τους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους -που εκεί πήγε να ξεφύγει το πράγμα-, διότι αυτή τη στιγμή από τα 73 κρούσματα που μέχρι εχθές το βράδυ είχαμε, τα 51 είναι από αυτή την εκδρομή. 47 ταξιδιώτες και 4 από το οικογενειακό τους περιβάλλον και οι άλλοι είναι από τους ταξιδιώτες από το Μιλάνο.

Πρέπει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση για τη μείωση της διασποράς. Αυτή είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα που πρέπει να υπάρξει τώρα. Που σημαίνει, αποφυγή συναθροίσεων, συγκεντρώσεων, συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – θέλει πιο συχνά δρομολόγια για να μειώνεται ο συνωστισμός.

Θέλει μια σειρά από τέτοια μέτρα, τα οποία πρέπει να τα πάρει οργανωμένα η Πολιτεία. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν εκπονηθεί γιατί το πρώτο και το κύριο είναι η μείωση της διασποράς.

Το τρίτο μέτρο είναι η ετοιμασία του συστήματος για να υποδεχθεί ένα πιθανά μεγάλο αριθμό νοσούντων που θα χρειαστεί νοσηλεία. Αυτό σημαίνει τα εξής τρία πράγματα: Πρώτον: Επάρκεια σε μέσα και υλικά. Από τα ατομικά μέτρα προστασίας μέχρι τα φάρμακα, τα υλικά τα αντιδραστήρια. Δεύτερον: Χρειάζεται ενίσχυση στο σύστημα -σοβαρή ενίσχυση και μπορεί να γίνει, το κάναμε εμείς και μπορεί να ξαναγίνει- με προσωπικό. Τρίτον: Το άνοιγμα των υπόλοιπων κρεβατιών των ΜΕΘ που υπάρχουν εξοπλισμένα αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού».

Τέλος, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «μπορεί άμεσα να υπάρξει μια μαζική πρόσκληση από την πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού με 1.500 – 2.000 άτομα, σε όλη την Ελλάδα. Αν χρειάζονται συμπλήρωση οι πιστώσεις, μπορούν να τις κάνουν. Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εμείς παραλάβαμε το 2015, 438 κρεβάτια ΜΕΘ, παραδώσαμε τον Ιούλιο 568 λειτουργούντα κρεβάτια. Με χθεσινή ενημέρωση, τα λειτουργούντα κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι 555. Προφανώς λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετακίνησης του προσωπικού. Τα υπαρκτά κρεβάτια με εξοπλισμό είναι άλλα 50 – 55 κρεβάτια. Αυτά τα κρεβάτια για να λειτουργήσουν θέλουν από 3 νοσηλεύτριες το καθένα, δηλαδή 150-160 νοσηλεύτριες πρέπει να παρθούν άμεσα».

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή