νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Α

Πως θέτουμε όρια στα παιδιά για τους γύρω τους | συμβουλές – παραινέσεις

Το να μάθεις να θέτεις τα όριά σου είναι πολύ σημαντική δουλειά στη ζωή μας. Το να βοηθήσεις τα παιδιά σου να το μάθουν από νωρίς είναι ακόμα πιο σημαντική. Όμως, οι γονείς και οι ενήλικες που τα φροντίζουν και τα διαπαιδαγωγούν έχουν ανάγκη να δανειστούν συγκεκριμένες φράσεις και λέξεις για να μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους κάτι εντελώς καινούριο. Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα από πιθανές συζητήσεις με παιδιά εστιασμένες στα λόγια του ενήλικα. Εύχομαι να είναι και για εσάς το ίδιο αποτελεσματικά όσο αποδεικνύεται στην κλινική τους εφαρμογή.

«Ξέρεις ότι τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε είναι συνήθειες; Πολλές φορές, οι άνθρωποι κάνουν πράγματα επειδή απλά έχουν συνηθίσει να τα κάνουν χωρίς καν να σκέφτονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι γίνονται κακοί και κάνουν πράγματα που σε στενοχωρούν δεν έχουν κάτσει να σκεφτούν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για να συμπεριφερθούν.

Μπορεί να δυσκολεύεσαι κάποιες φορές να πεις όχι επειδή ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σένα ή μήπως τους πληγώσεις αλλά αν σου ζητούν να κάνεις κάτι που νιώθεις ότι είναι κακό τότε δεν πρέπει να σε νοιάζει η άποψή τους ή τα συναισθήματά τους. Άκουσε τη μικρή φωνή μέσα σου. Αν η φωνή σου λέει ότι κάτι δεν ακούγεται καλή ιδέα τότε άκουσέ την. Θα σε υποστηρίξω γιατί εμπιστεύομαι αυτή τη μικρή φωνή μέσα σου και πρέπει και εσύ να την εμπιστευτείς.

Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα και κανένας επειδή εσύ το αξίζεις. Είσαι επαρκής, είσαι ήδη καλός, αρκετός. Και εγώ το ξέρω αυτό. Οι κακοί άνθρωποι δε γεννήθηκαν κακοί. Κάτι συνέβη και τους άλλαξε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανότατα κάτι πολύ άσχημο. Μην επιτρέψεις να συμβεί το ίδιο και σε εσένα.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι έτσι όπως θα θέλαμε να είναι. Είναι εντάξει – πραγματικά εντάξει – να αφήνεις φιλίες που σε κάνουν να νιώθεις περισσότερο άσχημα παρά καλά. Το να αφήνεις ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα θα σου επιτρέψει να έχεις χώρο για καινούριους που θα νιώθεις όμορφα κοντά τους. Ποτέ να μην κάνεις το λάθος να σκεφτείς το αν αξίζεις ή όχι ανάλογα με τον αριθμό των φίλων που έχεις. Το πιο σημαντικό είναι να μην μείνεις με ανθρώπους που σου φέρονται άσχημα επειδή φοβάσαι να είσαι μόνος σου. Το να είσαι μόνος σου μπορεί να σε δυσκολέψει αλλά το να είσαι γύρω από ανθρώπους που σε μειώνουν θα σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη μοναξιά και εντελώς ανεπαρκής. Μέχρι που θα το πιστέψεις.

Μοιραστείτε την είδηση

Ελίνα Πετράκη

MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. 6955478119 - elinapetra@yahoo.gr