Τουρισμόςνέαπρωτοσέλιδο Α

Στην Κρήτη τα περισσότερα Airbnb της χώρας | +56.000 κλίνες από το 2019

Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνια Νησιά αναδεικνύονται πρωταθλητές για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, τόσο από άποψη προσφοράς καταλυμάτων όσο και από πλευράς τιμών, σε μια σεζόν η οποία στο τέλος της θα κρίνει και τις επιπλέον παρεμβάσεις που έχουν μπει τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων για τον κλάδο και θα οριστικοποιηθούν από το φθινόπωρο.

Σε Κρήτη και Κυκλάδες καταγράφεται αυτό το καλοκαίρι ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών πανελλαδικά, σε επίπεδα μάλιστα για αμφότερους τους προορισμούς άνω των 156.000.
Τα Ιόνια Νησιά ακολουθούν με νούμερα που αγγίζουν τις 145.000 κλίνες, όπως αυτές καταγράφηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν, στις αρχές του καλοκαιριού έως και τον Μάιο, με τους αριθμούς τώρα ήδη να έχουν αυξηθεί περαιτέρω εν όψει του πιο θερμού διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου.

Η αύξηση στην πενταετία

Τα νούμερα, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που συγκεντρώνει πλέον για τη βραχυχρόνια μίσθωση το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με δεδομένα από την εταιρεία αναλύσεων δεδομένων φιλοξενίας Lighthouse (βάσει Airbnb, Booking, VRBO, Tripadvisor), αποτυπώνουν την ανάπτυξη του κλάδου την τελευταία πενταετία, με συνολική αύξηση από το 2019 έως σήμερα σε ποσοστό πάνω από 47%: είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 ο αριθμός των κλινών πανελλαδικά άγγιζε τις 653.000, ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός πλησιάζει στις 962.000.

Ακόμη υψηλότερη, σε ποσοστό 57%, είναι η αύξηση στη μέση τιμή σε σύγκριση με τα νούμερα προ πενταετίας, αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση τιμή πανελλαδικά φέτος στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι στα 191 ευρώ από τα 122 ευρώ το 2019.

Ανά ομάδα προορισμών, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις προσφοράς στην πενταετία καταγράφεται στα Δωδεκάνησα, σε ποσοστό πάνω από 67%, με τον αριθμό των κλινών φέτος το καλοκαίρι να αγγίζει τις 54.000, σε σχέση με λίγο πάνω από τις 32.000 το 2019. Τον χορό σέρνει ο κορυφαίος προορισμός της Ρόδου, που έχει ξεκινήσει φέτος από νωρίς τη σεζόν, από τα τέλη Μαρτίου, με τις εκτιμήσεις για το σύνολο των αφίξεων να τοποθετούνται τώρα από τους τουριστικούς φορείς μεταξύ 3%-5% και με τάση για επιμήκυνση έως τα μέσα Νοεμβρίου.

arithmos-klinwn-02
mesh-hmerisia-timh

Η ειδοποιός διαφορά φέτος σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν είναι ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα για την καυτή περίοδο του Αυγούστου, ενώ καταγράφεται επίσης αυξημένη ζήτηση για το φθινόπωρο, συνηγορώντας στην εκτίμηση περί επιμήκυνσης στα δύο άκρα της σεζόν.

Προ ημερών η μηνιαία μελέτη της εταιρείας αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και VRBO) για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε αύξηση της ζήτησης της τάξης του 18% για φέτος το καλοκαίρι το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με πέρυσι.

Στο top 3 των γεωγραφικών περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό κλινών φέτος το καλοκαίρι, Κρήτη, Κυκλάδες και Ιόνιο, με πάνω από 156.000 κλίνες, όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση στην πενταετία κυμαίνεται μεταξύ 51% και 56%.

Η διαφορά εδώ έχει να κάνει με τις Κυκλάδες που παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κλινών σε σχέση με την έκταση και τους κατοίκους, ενώ οι δύο premium προορισμοί, κυρίως η Μύκονος και ακολουθεί η Σαντορίνη, παρά τις περισσότερες προσφορές φέτος το καλοκαίρι για διαμονή ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, όπως και πέρυσι. Η μέση τιμή στα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων στις Κυκλάδες στο ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού ήταν στα 354 ευρώ, η υψηλότερη πανελλαδικά, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 52% στην πενταετία.

Ακόμη μεγαλύτερη, όπως σε ποσοστό πάνω από 60%, είναι η άνοδος της μέσης τιμής στην Κρήτη και το Ιόνιο φτάνοντας αντίστοιχα φέτος στα 200 ευρώ από τα 125 ευρώ του 2019 (+60%) για τον πρώτο προορισμό και ακόμη υψηλότερα, στα 218 ευρώ, από 130 ευρώ (+68%) για τα νησιά του Ιονίου. Πανελλαδικά, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών στην πενταετία, 79%, η οποία αποτυπώνει και την καθομολογούμενη τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, έχουν καταγράψει τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αττική, με μέση τιμή στο ξεκίνημα του καλοκαιριού στα 136 ευρώ.

Σε επίπεδο κλινών ο αριθμός τους στην Αττική έχει αυξηθεί την πενταετία 2019-2024 κατά 20%, λίγο χαμηλότερα των 121.000. Στον αντίποδα, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτή με τον μικρότερο αριθμό προσφερόμενων κλινών, περίπου στις 2.300, αλλά και τη χαμηλότερη μέση τιμή, στα 90 ευρώ, με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης 8% την τελευταία πενταετία.

protothema.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr