Κλιματική αστάθεια | σε πυρετό η Ευρώπη

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της για τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό το καλοκαίρι του έτους 2019 σημειώνει – σε πολύ μεγάλη συχνότητα – υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν και τους 42,6 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη εκπέμπει σήμα κινδύνου ως προς το εύρος αλλά και την ταχύτητα εξάπλωσής της υπερθέρμανσής του πλανήτη.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας;

Ο Φυσικός και καθηγητής Γεωλογίας, Χρήστος Ζερεφός δήλωσε ότι «Κανένας δε μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα»

«Κλιματολογικές προβλέψεις δε μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε – έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο» εξηγεί ο Περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικολέττα Βογιατζάκη

Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - MSc στην Ειδική Αγωγή

Νικολέττα Βογιατζάκη έχει δημοσιεύσει 855 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικολέττα Βογιατζάκη