Υπάλληλος στην καθαριότητα | μάζεψε 25.000 βιβλία απ’ τα σκουπίδια

Πηγή έμπνευσης για όλους αλλά και τρανό παράδειγμα για την αξιοποίηση των παλιών και «άχρηστων» βιβλίων αποτελεί ο Χοσέ, ένας 53χρονος, από την Κολομβία.

Ο Χοσέ Αλμπέρτο Γκουτιέρες, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως οδηγός απορριμματοφόρου, αποφάσισε να μην αφήσει ανεκμετάλλευτα τα πεταμένα βιβλία που συναντούσε στους κάδους κατά τη διάρκειά της βάρδιάς του, παίρνοντας την πρωτοβουλία να τους χαρίσει ζωή.

«Ανακάλυψα για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι πετούν και τα βιβλία στα σκουπίδια και για αυτό άρχισα να τα μαζεύω», δήλωσε ο Χοσέ σε ένα γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από το 1997 λοιπόν, ξεκίνησε να περισυλλέγει όσα λογοτεχνικά έργα έβρισκε παίρνοντάς τα σπίτι του, στην εργατική συνοικία της Nueva Glori, στη νότια Μπογκοτά.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο όγκος των βιβλίων μεγάλωνε όλο και περισσότερο κι έτσι το 2000 με τη βοήθεια της συζύγου του Λουζ Μερυ Γκουτιέρεζ και των τριών παιδιών του, μεταμόρφωσε τα 90 τετραγωνικά του ισόγειου σπιτιού του σε μια δωρεάν βιβλιοθήκη και την ονόμασε «Η δύναμη των λέξεων». Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Εθελοντές από όλο τον κόσμο ήρθαν σπίτι του για να βοηθήσουν αυτό το ζευγάρι σκουπιδιάρηδων που ήτα ερωτευμένοι με την λογοτεχνία. «Νομίζω ότι είναι η μόνη βιβλιοθήκη στον κόσμο όπου τα βιβλία προσφέρονται σε όσους τα θέλουν πραγματικά», δηλώνει ο ίδιος.

«Η δύναμη των λέξεων» δεν άργησε να γίνει γνωστή σε όλη την Λατινική Αμερική ενώ άρχισαν και οι δωρεές βιβλίων. «Είναι μια υπέροχη κατάρα. Όσα περισσότερα βιβλία δίνουμε, τόσο περισσότερα βιβλία μας προσφέρουν», λέει χαμογελώντας.


Σήμερα το σπίτι των Γκουτιέρεζ μοιάζει με λαβύρινθο. Η βιβλιοθήκη τους έχει πλέον πάνω από 25.000 βιβλία αλλά τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να έρχονται να διαβάζουν, γιατί δεν υπάρχει χώρος.

Για να μπορέσει να «ξεφορτωθεί» τα χιλιάδες βιβλία, η οικογένεια ταξίδεψε σε όλη την Κολομβία, μοιράζοντάς τα σε φτωχές περιοχές της χώρας αλλά και σε σχολεία.

Μοιραστείτε την είδηση