νέαπρωτοσέλιδο ΑΤέχνες & Πολιτισμός

Πανεπιστήμιο της Σορβόννης | στην Κίσαμο για το ρακοκάζανο (ντοκιμαντέρ)

Η μακραίωνη και πλούσια κουλτούρα της Κρήτης και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, έχουν κεντρίσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον και την προσοχή πολλών ερευνητών ανά τον κόσμο.

Αυτή τη φορά, σε ένα project που αναζητεί στοιχεία για την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της Κισάμου, το Παγκοσμίου φήμης Ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιεί έρευνα με επίκεντρο τις παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες της Κισάμου, των Χανίων και της Κρήτης.

Το ρακοκάζανο είναι το κέντρο στις έρευνες για την πολιτιστική παράδοση και κουλτούρα των Κισαμιτών και ως σημείο αναφοράς, τίθενται προς διερεύνηση με απώτερο σκοπό ένα πλούσιο ντοκιμαντέρ με κεντρικό θέμα μία από τις δημοφιλέστερες Κρητικές συνήθειες, την παραγωγή της τσικουδιάς.

Ήδη στην Κίσαμο, βρίσκεται συνεργείο που μελετά την παράδοση, τις γιορτές, την κουλτούρα και κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής, την απόσταξη και το κέρασμα της τσικουδιάς.

Με επικεφαλής την Francsesca Cominelli, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τους συνεργάτες της Nic Jennings, Andrea Romani, Λένα Τάκη και Εβελίνα Αντωνάκη, σε συνεργασία με την ΕΠΟΦΕΚ, το συνεργείο συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία για το ρακοκάζανο και την Κισαμίτικη παράδοση, μέσω συνεντεύξεων και επισκέψεων σε χωριά της Κισάμου και του Νομού Χανίων γενικότερα.

Οι ίδιοι διαπιστώνοντας πόσο στενά συνδέεται το κρητικό γλέντι με τη ρακή, τις μουσικές παραδόσεις, τον έρωτα και την κρητική μαντινάδα, συνομίλησαν μεταξύ άλλων με τη συγγραφέα – αρθρογράφο, συνεργάτιδα του biskotto.gr, Φωτεινή Σεγρεδάκη, για την ποιητική σύνδεση της τσικουδιάς με τους Κισαμίτες.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αφήγηση και η Φωτεινή Σεγρεδάκη δώρισε στον Andrea Romani μία χειρόγραφη πολυσέλιδη ποιητική συλλογή, με δεκάδες μαντινάδες από το αρχείο της, όλες με αναφορά στον παραδοσιακό «λευκό χρυσό» που συνοδεύει κάθε κρητικό γλέντι.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr