«Οχυρά που ενώνουν – FARO per i Forti» | διεθνής έκθεση φωτογραφίας στα Χανιά

Η διεθνής έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οχυρά που ενώνουν – FARO per i Forti», που διαχειρίζεται το Marco Polo System project / Βενετία, θα βρίσκεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, από τις 19:00.

Το έργο Οχυρά που ενώνουν – FARO per i Forti αποτελείται από ένα δίκτυο και μια διεθνή αποδοχή (Χάρτα της Κέρκυρας), οι οποίες υπογράφονται από διεθνείς οργανισμούς. Συγχρόνως, συνοδεύεται από μια έκθεση που ταξιδεύει σε χώρες της Ευρωμεσογειακής λεκάνης, όπου ο ιστορικός-πολιτιστικός δεσμός με τη Βενετία είναι ακόμα ισχυρός.

Πηγή έμπνευσης του εγχειρήματος αποτέλεσαν οι θεμελιώδεις αρχές της «Σύμβασης Faro του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία», που υπογράφηκε το 2005. Κάθε τόπος που διαθέτει οχυρωματική αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως φρούρια, πύργους, προμαχώνες, οχυρωμένες πόλεις,  γίνεται μέλος μιας κοινότητας που εκτείνεται σε όλη την Ευρωμεσογειακή λεκάνη, με στόχο την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων και τη βιωσιμότητα αυτών των μνημείων.

Η έκθεση, με τον αρχικό τίτλο «Οχυρωματική Κληρονoμιά – Αδριατική, μια άλλη προσέγγιση», γεννήθηκε στο πλαίσιο του έργου CAMAA (Κέντρο Στρατιωτικών Αρχιτεκτονικών της Άνω Αδριατικής, με επικεφαλής την Περιφέρεια Βένετο – Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς), χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Interreg Ιταλία-Σλοβενία ​​2007-2013. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 από το Koper Σλοβενίας, πήγε στη Βενετία (Forte Marghera) και την Palmanova Ιταλίας, στη Ljubljana Σλοβενίας, ξανά στη Βενετία (Palazzo Ferro Fini), στη Ferrara Ιταλίας (Palazzo Ducale Estense), στην  Κέρκυρα  (παλιό φρούριο) και στην Ηγουμενίτσα (αρχαιολογικό μουσείο), για να συνεχίσει το ταξίδι της στη Μεσόγειο και τα Χανιά.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Marco Polo System project  με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, του Δήμου Χανίων ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι της Ιταλίας», και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διάρκεια Έκθεσης

8 – 22 Ιουλίου

Ώρες λειτουργίας

10:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00, καθημερινά

Είσοδος ελεύθερη

Μοιραστείτε την είδηση