νέαπρωτοσέλιδο ΒΤέχνες & Πολιτισμός

«Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση» | σεμινάριο στην ΟΑΚ

 Επιμορφωτικό Σεμινάριο, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020.

Το σεμινάριο πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου –με διοργανωτή και συντονιστή τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Βάμου, Φώτη Ποντικάκη– σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτη, ενώ συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από όλη την Κρήτη.

 Στην Ημερίδα μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικολογικό λόγο και τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά.

Σύμφωνα με τον Δρα Ζορμπά: «Η κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει λιγότερο να κάνει με τη φύση ή το περιβάλλον και περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε στον κόσμο. Κακοποιούμε τη Γη κατά τρόπο ανεύθυνο και ανίερο. Εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, εάν δεν μεταμορφώσουμε οικειοθελώς τη συνήθεια της υπερκατανάλωσης, τότε θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αντί τις αιτίες τους».

Στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την κλιματική κρίση, μέσα από επιστημονικά δεδομένα της NASA, αναλύοντας σχετικά γραφήματα και τονίζοντας την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων και στις σχολικές μονάδες, δίνοντας σχετικά παραδείγματα από τις περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Ιωάννης Βουρδουμπάς, ανέπτυξε το θέμα: «Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Αύξηση των Ανισοτήτων», παρουσιάζοντας δεδομένα και προκαλώντας γόνιμο προβληματισμό για τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες εντείνονται με το πέρασμα των χρόνων και θα καθορίσουν τις κοινωνίες του μέλλοντος. 

Ακολούθησε διάλεξη για τη δημιουργική γραφή, έχοντας στο επίκεντρο την ενέργεια και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη της φορητής μονάδας που κατασκεύασε η ΟΑΚ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά κύτταρα 270 Watt με τη χρήση μπαταρίας και αντιστροφέα τάσης για την κάλυψη αναγκών φωτισμού και απαιτήσεων λειτουργίας οικιακών συσκευών.

Το Σεμινάριο έκλεισε με την περιήγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή, «El Greco», η Έκθεση της Εικαστικού Πέπης Χατζηδάκη με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και η Έκθεση Αγιογραφίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης, το οποίο διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), σε συνεργασία με την ΟΑΚ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στο οικολογικό καλντερίμι της ΟΑΚ, όπου ενημερώθηκαν για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος, καθώς και στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή