Πολιτικήπρωτοσέλιδο Β

Σ. Βολουδάκη | ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η κ. Βολουδάκη μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ομιλία της:

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε στον αστερισμό των επετειακών ημερών. Οι περισσότερες, αν και ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις, καταλήγουν να γίνονται απλά αφορμή, επικοινωνιακή ευκαιρία για μεγάλα λόγια που εξαντλούνται σε βαρύγδουπες προθέσεις που σπανίως έχουν πραγματικά αποτελέσματα.

Σε όλο τον επαγγελματικό μου βίο και τώρα από τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου πίστευα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η συμπερίληψη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα δεν είναι αφορμές για επετείους. Είναι προϋπόθεση κοινωνικής προόδου. Πρέπει να εντάσσονται ως καθημερινή πρακτική και κοινωνική κατάκτηση σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι γυναίκες σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά αλλά ακόμα υπάρχουν διακρίσεις και σημαντικά προβλήματα. Δεν είναι μόνο η βία, ούτε το μισθολογικό χάσμα. Δεν είναι λύση η περιπτωσιολογική εμμονή και η καταδίκη αυτών που συνέβησαν.  

Αυτό που είναι σημαντικό, και θα αποτελέσει εξέλιξη είναι να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες που συντηρούν την ανισότητα ως αποδεκτή πρακτική.

Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προτεραιότητα. Προωθεί πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες, αλλά και πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις γυναίκες σε επίπεδο κοινωνικό, εργασιακό και σε θέματα δημόσιας Υγείας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά». Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες-δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μια σειρά εξετάσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά, αλλά ιδιαιτέρως την εποχή της πανδημίας, οι γυναίκες νοσηλευτές και ιατροί, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες στα Σώματα Ασφαλείας, που εδώ και δεκαετίες τιμούν την στολή τους και το εθνόσημο προσφέροντας την υπέρτατη υπηρεσία στην Πατρίδα.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την στήριξη της οικογένειας. Η οικογένεια ήταν, είναι και παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής μας και για αυτό είναι η πρώτη κυβέρνηση που έλαβε μέτρα για το Δημογραφικό. Πρόσφατα θεσπίστηκαν κίνητρα και μέτρα στήριξης που αφορούν στα νέα ζευγάρια. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά.  Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που θα  περιλαμβάνει δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, καθώς και κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γονέων, εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους, πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας και για την επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ευχολόγια. Είναι πολιτικές πρωτοβουλίες που δεσμευτήκαμε και θα κάνουμε πράξη.

Για τη γυναίκα, τη σύζυγο, την μάνα, την κόρη, την επαγγελματία, τη φοιτήτρια που σπουδάζει με την αξία της χωρίς να έχει ανάγκη «sugar daddies», όπως ακούστηκε χθες ως ακραίο σεξιστικό σχόλιο σε αυτή εδώ την αίθουσα.

Τη γιαγιά που είναι δεύτερη μάνα. Τη γυναίκα μονογονέα. Τη γυναίκα άνεργη. Την εργαζόμενη μητέρα. Τη γυναίκα της Περιφέρειας. Τη γυναίκα αγρότη. Τη γυναίκα της Ουκρανίας. Τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται σε κάθε πόλεμο.

Γυναίκες που η δύναμη μας μας κάνει να ορθώνουμε ανάστημα, που μπορεί να φοβόμαστε, αλλά δεν το βάζουμε κάτω, που δεν υποχωρούμε, πολεμάμε και στο τέλος νικάμε. Που δε γονατίζουμε, παρά μόνο για να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας!

Όλοι εργαζόμαστε για την ισότητα.

Μάλιστα, ενδεικτικό της ισότητας ως κοινωνικό πολλαπλασιαστή ευημερίας, είναι και ο στόχος του ΟΗΕ για «Πλανήτης 50-50 έως το 2030». Η επίτευξή του θα γίνει πραγματικότητα, σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα στη δημόσια ζωή και γίνονται οι ηγέτες της αλλαγής, της προόδου και της κοινωνικής εξέλιξης.

Όπως το έθεσε κομψά η Mary Wollstonecraft: «η αρετή μπορεί να ανθίσει μόνο μεταξύ ίσων». Πιστεύουμε στην ισότητα. Αγωνιζόμαστε για την ισότητα.

Σήμερα, όλες οι γυναίκες καλούμαστε να γίνουμε το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Για τα παιδιά μας, για την επόμενη γενιά.

Αυτό έχω στο μυαλό καθημερινά όταν ως μητέρα μαθαίνω στα παιδιά μου, την κόρη μου και τους γιους μου ότι ισότητα πρώτα σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και μετά σέβομαι τους συνανθρώπους μου. Και έτσι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr