Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Α

Εκλογές | η μάχη των εδρών στα Χανιά μετά την επιστροφή Πολάκη

Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στο ψηφοδέλτιο Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις λίγες εβδομάδες αβεβαιότητας για την τύχη της υποψηφιότητάς του, προκαλεί ανανεωμένο ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ιδιαίτερα μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα Χανιά, ούτως ή άλλως, διαχρονικά είχαν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Κρήτης ήταν από τις εκλογές του 1981 μέχρι και τις εκλογές του 2009 ένα από τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ, με την κυριαρχία του να μην αμφισβητείται. Ωστόσο, ισχυρά ερείσματα διατηρούσε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, λόγω καταγωγής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. δεν κατάφερε να έρθει πρώτη στα Χανιά. Η μεγαλύτερη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ήταν λίγο περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες, στις βουλευτικές εκλογές του 1981, όταν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου συγκέντρωσε 55,26% των ψήφων, με τη δεύτερη Ν.Δ. να περιορίζεται στο 25,12%. Ακόμη και το 2007, όταν η Ν.Δ. πήρε τις τρεις από τις τέσσερις έδρες της περιφέρειας, το πέτυχε όχι γιατί πρώτευσε, αλλά εξαιτίας της κατανομής εδρών.

Αλλαγή σκυτάλης

Από τον Μάιο του 2012 την πρώτη θέση στα Χανιά παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά η Αριστερά κέρδισε έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 1989, όταν εξελέγη ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Ενιαίο Συνασπισμό. Στις διπλές εκλογές του 2012 κέρδισε μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτος σε ψήφους και ποσοστό (17,19%). Εξελέγη ο Γιώργος Σταθάκης. Ευνοημένη από την κατανομή των εδρών ήταν η Ν.Δ., που κέρδισε τις άλλες τρεις. Το ΠΑΣΟΚ, που τον Μάιο του 2012 κατέρρευσε, κατάφερε στα Χανιά να κρατήσει τη δεύτερη θέση, με 13,92%.

Την ιδιαίτερη σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τα Χανιά επιβεβαίωσε το 13,40% των ψήφων που κέρδισε η Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, που ήρθε τρίτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την πρωτιά και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, φτάνοντας στο 33,77%. Πήρε όμως και πάλι μία έδρα, με τον Γιώργο Σταθάκη να την κερδίζει. Η Ν.Δ., στην οποία επέστρεψε η κ. Μπακογιάννη, ήρθε δεύτερη με 20,43% και εξασφάλισε τρεις έδρες.

Το άστρο του Παύλου Πολάκη ανέτειλε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πάλι πρώτος με ποσοστό 43,07% και κέρδισε τις τρεις από τις τέσσερις έδρες της περιφέρειας. Η Ν.Δ., αν και δεύτερη με 19,81%, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στα Χανιά. Την τέταρτη έδρα της περιφέρειας κέρδισε το Ποτάμι, που ήρθε τρίτο με 12,16%. Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην έβδομη θέση με ποσοστό μόλις 2,87%. Τον Σεπτέμβριο του 2015 και οι τέσσερις έδρες της περιφέρειας πήγαν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, το 2019 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και πρώτο με 37,35%, κέρδισε μόλις μία έδρα και εξέλεξε τον Παύλο Πολάκη, με τη Ν.Δ. να κερδίζει τις άλλες τρεις.

Στις προσεχείς εκλογές η κ. Μπακογιάννη θα είναι και πάλι υποψήφια με τη Ν.Δ. στα Χανιά, ενώ μετά τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη, πιθανότατα υποψήφια θα είναι η σύζυγός του Σέβη Αμανατίδου-Βολουδάκη. Ο Βασίλης Διγαλάκης θα είναι επίσης και πάλι υποψήφιος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στο ψηφοδέλτιο αυξάνει τον ανταγωνισμό. Ο Γιώργος Σταθάκης θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ στο ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνονται οι Μάγκυ Αρσενίδη, Βάλια Βαγιωνάκη και Κατερίνα Μανιμανάκη.

Προσδοκίες

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούν ενίσχυση της παρουσίας και των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Κρήτη και δεν αποκλείουν να υπάρξει και ανατροπή σε κάποια από τις περιφέρειες. Η καταγωγή του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Μεγαλόνησο και η για πολλά χρόνια κυριαρχία του κόμματος και στους τέσσερις νομούς θεωρείται ότι ευνοούν την προοπτική από τις περιφέρειες της Κρήτης να δοθεί το σήμα ολικής επαναφοράς για το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στις εκλογές του 2019 να αυξήσει το ποσοστό του στα Χανιά, σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, και έλαβε το 6,54% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφάλισε την τρίτη θέση. Πάντως, ήταν χαμηλότερο από το ποσοστό του κόμματος στην Επικράτεια, που διαμορφώθηκε στο 8,10%. Στις προσεχείς εκλογές στα Χανιά θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ οι Βασίλης Κοντεζάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Τάσος Κουρουπάκης, Παντελής Πετσετάκης και Μαρία Χελιουδάκη.

Πηγή: kathimerini.gr
Δώρα Αντωνίου

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr