Πολιτικήνέαπρωτοσέλιδο Β

Δήμος Χανίων | ψηφίσματα για απεξάρτηση, κολυμβητήριο, ΚΟΜΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου 2023, προχώρησε σε ομόφωνα ψηφίσματα, σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

  1. Άμεση απόσυρση σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση (υπ.αριθμ. 574)
  2. Στήριξη των εργαζομένων στις κινητές μονάδες υγείας (Κ.Ομ.Υ Χανίων) ΕΟΔΥ (υπ.αριθμ. 575)
  3. Συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κολυμβητηρίου Χανίων (υπ.αριθμ. 576)

Αναλυτικά:

ΚΕΘΕΑ

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

– Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».

– Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

– Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.

ΚΟΜΥ

«Ο Δήμος Χανίων αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να βρεθεί το νομικό πλαίσιο για τη συνέχιση τη δράση τους και στη μετά covid εποχή.

Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά είναι απαραίτητη για την στελέχωση του ΕΣΥ.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς της υγείας.

Ο Δήμος Χανίων αναγνωρίζει το έργο τους και στηρίζει τη θέση τους για διαμόρφωση των συνθηκών, που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και αξιοποίηση της απρόσκοπτης προσφοράς  όλων των εργαζομένων ΙΔΟΧ των Κ.Ομ.Υ., ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)».

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

«-Η σημερινή κατάσταση, που αφορά όχι μόνο το Κολυμβητήριο αλλά και όλες τις αποκεντρωμένες δομές της Γ.Γ. Αθλητισμού δεν είναι εικόνα και μοντέλο λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους

-Η αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και οφείλει να συνεργάζεται  με τα σωματεία, τις ομάδες και τους ανθρώπους του αθλητισμού για την απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αθλητικών δομών κάθε Δήμου και ο Δήμος οφείλει στο πλαίσιο αυτό και θα το πράξει να θέσει στους αρμοδίους φορείς της Κυβέρνησης το ζήτημα και να ζητήσει την περιέλευση των εν λόγω δομών στους Δήμους της Χώρας

-Την πλήρη και ουσιαστική συνολική συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κολυμβητήριου του ΕΑΚ Χανίων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή, με κρατική χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.

-Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚ Χανίων στο ύψος των αναγκών, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.

-Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στο Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι και να υλοποιηθεί το σχέδιο για το αθλητικό κέντρο που απαιτείται να δημιουργηθεί εκεί.

-Επιπλέον, για τη συντήρηση, με κρατική χρηματοδότηση, συνολικά των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Χανίων και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή.

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr