Θλίψη στον Τουρισμό | «έφυγε» ο Μπόρις Μουζενίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 59 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης.

Στυλοβάτης και κύριος φορέας της αναρρίχησης των μεγεθών του τουρισμού από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, ο ιδρυτής του ομίλου Μουζενίδη άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπόρις Μουζενίδης είχε ταξιδέψει στη Μόσχα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού MITT της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν επέστρεψε με τους υπόλοιπους πράκτορες στην Ελλάδα, αφού τα κεντρικά γραφεία του ομίλου είναι στη ρωσική πρωτεύουσα. Παρέμεινε στη Μόσχα, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προσεβλήθη από κορωνοϊό και απεβίωσε σε κλινική.

Η πορεία προς την κορυφή

Γεννημένος στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, ο Μπόρις Μουζενίδης επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια εποχή που επετράπη σε ομογενείς από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αν και διέθετε πτυχίο μηχανικού, ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.

Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, άρχισε να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και να επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Αργότερα, επεκτάθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον Όμιλο Μουζενίδη. Έτος-ορόσημο ήταν το 2013, όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στις πτήσεις charter, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator.

Με την αεροπορική εταιρεία Ellinair η Mouzenidis Travel κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν υπολογίσιμο «παίκτη» στην αγορά του τουρισμού, φέρνοντας στην Ελλάδα μέχρι και 1 εκατομμύριο τουρίστες.

Διάδοχος του Μπόρις Μουζενίδης είναι ο γιος του Γιάννης.

Η ανάρτηση στο facebook

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Όμιλος Μουζενίδη επισημαίνει:

«Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου Μουζενίδη εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του ιδρυτή και Προέδρου του Ομίλου μας, Μπόρις Μουζενίδη. Ο Πρόεδρός μας υπήρξε πάντοτε για όλους μας πηγή έμπνευσης για το έργο που ξεκίνησε και εκτελούσε πιστά όλα τα χρόνια της πορείας του. Η αγάπη του για την Ελλάδα και το όραμά του μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο του».

Ηγετική θέση

Με ηγετική θέση στην προώθηση της Ελλάδας στην τουριστική αγορά της Ρωσίας και περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριοποίησης στον τομέα του τουρισμού, ο όμιλος Μουζενίδη ιδρύθηκε το 1995. Έδρα της εταιρείας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα του τουρισμού, έχει παρουσία σε 16 χώρες με ισχυρά μερίδια, συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Όμιλος Μουζενίδη κατάφερε να αναπτύξει -και συνεχίζει να αναπτύσσει- ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το brand name και το σήμα της εταιρείας, διανέμουν τα τουριστικά προϊόντα σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας τον αριθμό των 80 γραφείων συνεργατών στις δραστηριοποιούμενες χώρες.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Τον όμιλο ειδικότερα απαρτίζουν οι εταιρείες MouzenidisTravel, η αεροπορική εταιρεία Ellinair, η μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων Grekodom Development και η εταιρεία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς CargoService &Representations.

Η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη

O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στον θάνατο του Μπόρις Μουζενίδη τόνισε: «Θλίψη και οδύνη, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μπόρις Μουζενίδη. Ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό, ένας πρωτεργάτης και πρωτοπόρος του κλάδου. Με μεθοδικότητα, πείσμα και σκληρή δουλειά υλοποίησε το όραμά του και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους συνεργάτες του».

Συλλυπητήρια από τον γ.γ. του ΕΟΤ

Με αφορμή τον αδόκητο χαμό του ιδρυτή του Ομίλου Μουζενίδη και μεγάλου οραματιστή του ελληνορωσικού τουρισμού, Μπόρις Μουζενίδη ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε: «Ο αναπάντεχος χαμός του Μπόρις Μουζενίδη, είναι απώλεια για τη χώρα μας και πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό! Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και συνεργάτες του».

Ο ΣΕΤΕ για την απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη

«Η οικογένεια του ΣΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μπόρις Μουζενίδη, στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του.

Aυτοδημιούργητος, ξεδίπλωσε την επιχειρηματική δράση του σε σειρά δραστηριοτήτων στον χώρο του τουρισμού, αναπτύσσοντας ένα περιφερειακό δίκτυο σε πολλές χώρες με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα. Η πορεία του συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια των τουριστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο Μπόρις Μουζενίδης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας για την πολυσήμαντη προσφορά του», επεσήμαναν ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ και Marketing Greece.

Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ

«Με απέραντη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μου φίλου Μπόρις Μουζενίδη, εξαίρετου ανθρώπου και εμβληματικού συνεργάτη που υπερασπίστηκε με πάθος την τουριστική μας ανάπτυξη, κάτι για το οποίο η Ελλάδα, η επιχειρηματική μας κοινότητα και όλοι οι άνθρωποι του χώρου θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψει κανείς όσα νιώθει μπροστά στο άκουσμα μιας τέτοιας τεράστιας απώλειας. Με την πρωτοπορία του, τη μεθοδική δουλειά και την επιμονή του κατάφερε να χτίσει γερά θεμέλια για τον κλάδο και να επεκτείνει μοναδικά επενδυτικά σχέδια, δημιουργώντας μια ισχυρή αλυσίδα στην υπηρεσία των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Αυτοδημιούργητος, ανήσυχος και πολυπράγμων βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του, κατάφερνε να ανοίγει καινούργιους επιχειρηματικούς δρόμους και να σφυρηλατεί ακόμα περισσότερο τους δεσμούς που έχει αναπτύξει η χώρα μας με τη Ρωσία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσέλκυση επισκεπτών.

Θα μας λείψει πολύ στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Θα μας λείψουν το όραμά του και οι άοκνες προσπάθειές του για την τουριστική μας εξέλιξη. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στον Όμιλο Μουζενίδη», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η ανακοίνωση του ΞΕΕ

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μπόρις Μουζενίδη. Ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία με διορατικότητα και τόλμη, στον οποίο ο ελληνικός τουρισμός οφείλει πολλά και κυρίως το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς. Η μεγάλη προσφορά του έγραψε σελίδες επιτυχιών στη σύγχρονη τουριστική ιστορία της χώρας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη απώλεια που μας βυθίζει στο πένθος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μοιραστείτε την είδηση