Τα «βρήκαν» για το Ελαφονήσι | δήμαρχοι και Φορέας Διαχείρησης

Σε συμφωνία για τα θέματα διαχείρισης της περιοχής του Ελαφονησίου ήρθαν οι δήμαρχοι Κισάμου και Καντάνου Σελίνου, Γιώργος Μυλωνάκης και Αντώνης Περράκης αντίστοιχα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη.

Σε συνάντηση που είχαν χθες, Δευτέρα, στο Ελαφονήσι, με θέμα τη «Διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου», παρουσία και στελεχών των δύο Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης, οι Δήμαρχοι, αφού δεσμεύτηκαν και επισφράγισαν την επικείμενη καλή τους συνεργασία φέτος το καλοκαίρι, έθεσαν τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της περιοχής.

Παράλληλα, δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Δήμοι και ο Φορέας Διαχείρισης αναφέρουν πως “κατόπιν ανταλλαγής απόψεων αποφασίστηκαν από κοινού τα κάτωθι:

– Οι Δήμαρχοι Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου να θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από τη Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων, με σκοπό να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός «Πρότυπου Φυσικού Πάρκου».

– Να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των αντίστοιχων καντινών καθώς και τα θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί από κοινού μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης και των Δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου μία απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.

– Να συμβάλλουν με όλα τα νόμιμα μέσα στην προώθηση δημιουργίας ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα στον κατάλληλο χρόνο, στην τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας στην είσοδο της Βουλισμένης με στόχο την αποφυγή λειτουργίας της εν λόγω περιοχής ως χώρος στάθμευσης και να προστατεύεται αποτελεσματικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ). Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ιδιωτών οι Δήμοι θα αναλάβουν τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης.

– Την εξαίρεση της παραλίας Λαφονησίου από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» καθώς ήδη υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής, ισχύουν νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αναδεικνύοντας με όλα τα παραπάνω την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του φυσικού κάλους της. Επιπλέον, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται και διασφαλίζεται, καθώς η παραλία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Νερών Κολύμβησης της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης”.

Μοιραστείτε την είδηση