«Τα έξυπνα φανάρια» | ο «αόρατος» τροχονόμος από μαθητές της Θεσσαλονίκης

Τα «έξυπνα φανάρια», ένα σύστημα λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών με αόρατο τροχονόμο που ρυθμίζει την κυκλοφορίας βάσει της κυκλοφοριακής κίνησης και της κίνησης των πεζών κατασκεύασαν μαθητές από την Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, 25 μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δημιούργησαν τη μαθητική εικονική επιχείρηση Kinesis, συμμετέχοντας, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι 25 μαθητές δίνει προτεραιότητα και χρόνο πρασίνου στους πεζούς βάσει καιρικών συνθηκών. (π.χ. με ανιχνευτές βροχής).

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα της επιχείρησής τους, «η Kinesis δημιούργησε έναν έξυπνο αστικό κόμβο, στον οποίο η κυκλοφορία ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σαν να υπήρχε ένας αόρατος τροχονόμος»!

Kinesis 3

Προτεραιότητα έχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γεγονός που σημαίνει πως στην περίπτωση μιας διασταύρωσης, προτεραιότητα θα έχει το αστικό λεωφορείο. «Όταν ανιχνεύει (το σύστημα) την παρουσία του στη διασταύρωση θα εφαρμόζει τους κατάλληλους αλγορίθμους, ώστε η πράσινη ένδειξη να εμφανισθεί έγκαιρα και το λεωφορείο να διέλθει της διασταύρωσης σε συνθήκες ελεύθερης ροής και με ασφάλεια», σημειώνουν.

Η κατασκευή αυτή «εξασφαλίζει ένα καινοτόμο σύστημα μεταφορών που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους και καθιστά τις μεταφορές και τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών απλούστερες, ταχύτερες, ασφαλέστερες, ευέλικτες, αξιόπιστες, οικονομικότερες και λιγότερο ρυπογόνες», εξηγούν για το πρότζεκτ τους οι μαθητές.

Μοιραστείτε την είδηση