Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς μίξερ | συνταγή

Έφτασε και πάλι η εποχή που παλιές και νέες νοικοκυρές, αρχάριοι ή προχωρημένοι, μπαίνουν στη κουζίνα για να φτιάξουν τα πασχαλινά τσουρέκια.

Για ακόμη μια φορά, θα σας δώσω συνταγή για την οποία δεν απαιτείται η χρήση μίξερ. Ο χρόνος όλων μας γεμίζει από τις καθημερινές υποχρεώσεις, έτσι πάντα αναζητώ εύκολες λύσεις, για νόστιμες δημιουργίες.

Υπενθυμίζω ότι ήδη σας έχω δώσει την συνταγή με το ζαχαρούχο γάλα, που τα τελευταία χρόνια κάνει πάταγο στο διαδίκτυο. (δείτε εδώ).

Φέτος, σας δίνω συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Συνταγή ιδανική για αρχάριους ή για πειράματα στη κουζίνα μαζί με τα παιδιά μας.

10 λεπτά προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης.. αυτά χρειάζονται για να είναι πετυχημένη η προσπάθεια.

Υλικά

2 κιλά αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
3 κύβους φρέσκια μαγιά των 25 γραµ (ή 3 φακελάκια μαγιά 8 γραµ.)
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος
600 γρµ. ζάχαρη
600 γρµ. φρέσκο γάλα
150 γρμ.. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
6 μεγάλα αυγά
3 κρόκους αυγού
Μαχλέπι – Κακουλέ – Μαστίχα (1 φακελάκι από το καθένα και έπειτα προσθέτουμε κατά βούληση)
3 ακέρωτα πορτοκάλι (το ξύσμα)

Για το τελείωμα
2 κρόκους με 2 κ.σ νερό και 4 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
150 γραµ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
30 γραµ. βούτυρο λιωμένο ή λάδι για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.

Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′.

Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.

Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC.

Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.

Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για κανένα λόγο. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.

Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική. Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα. Έτσι η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.

Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.

Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γραμ. Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.

Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους. Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα. Δυο φόρμες με διάμετρο 28χ10 εκατοστά είναι ιδανικές.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν.

Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15′ σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50 °C.

Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10′ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε).

Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30΄να ροδίσουν. Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια,  βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν.

Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα. Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.

Μυστικά για αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

  1. Επιλέξτε αλεύρι δυνατό πλούσιο σε γλουτένη κατάλληλο για τσουρέκια.
  2. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23 ºC. Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να μαλακώσετε το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρετε τα αυγά σας σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eαν ρίξετε καυτά υλικά επάνω στη μαγιά, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.
  4. Εναλλακτικά, μπορείτε αντί για χυμό πορτοκάλι να συμπληρώσετε αντίστοιχη ποσότητα σε γάλα.
  5. Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστούν όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι θα γίνουν τα πιο ελαστικά, κορδονάτα και αφράτα τσουρέκια με ίνες που έχετε φάει.
  6. Τα τσουρέκια μπορείτε να τα φτιάξετε αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσουν τελείως, να τα καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθούν μαλάκα και αφράτα μέχρι να τα καταναλώσετε το Πάσχα.
  7. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.
  8. Αν η ζύμη σας κολλάει ελαφρά στο χέρι, μην αλευρώσετε καθόλου τον πάγκο ή τα χέρια, απλά βουτήξτε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο και θα πλάσετε μια χαρά τα τσουρέκια.
  9. Η ζύμη χωρίς ζύμωμα είναι πολύ ελαστική και κολλώδης. Μετά τα φουσκώματα γίνεται εύπλαστη.
  10. Όσο είναι κρύα η ζύμη για τα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, πλάθεται πολύ πιο εύκολα. Όταν αρχίσει και ζεσταίνεται γίνεται κολλώδης γι’ αυτό μακριά από εστίες φωτιάς και καλοριφέρ. Επίσης μακριά από ρεύματα αέρα όσο ξεκουράζονται τα ήδη πλασμένα τσουρέκια. Ο αέρας κάνει ελαφριά πέτσα στην επιφάνεια.
  11. Την ώρα που ψήνω τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα για να γυαλίζουν βάζω κάτω κάτω στον καυτό φούρνο ένα σκεύος με βραστό καυτό νερό ώστε με τους υδρατμούς που σχηματίζονται, να παίρνουν τα τσουρέκια ωραία γυαλιστερή όψη την ώρα του ψησίματος
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 15808 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη