Πασχαλινά τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα | συνταγή

Σκεφτόμουν να δοκιμάσω διαφορετική συνταγή φέτος. Είχα διαβάσει 2. Δεν ήξερα ποια να διαλέξω μέχρι που ένα απόγευμα, έχοντας ελεύθερο χρόνο, είπα τελικά να φτιάξω τη σίγουρη, ήδη δοκιμασμένη.

Ασφαλής επιλογή λοιπόν. Απλή, γρήγορη συνταγή, που πάλι κατάφερα λίγο να την «πειράξω». Κι αφού το πείραμα πέτυχε, σας δίνω συνταγή για αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια.

Τα υλικά μας χωρίζονται σε στερεά και υγρά και όπου αναφέρω τα υλικά σε κουτί, εννοώ το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα.

Στερεά υλικά:

2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
200 γρμ νωπή μαγιά ή 7 φακελάκια ξηρή
1 φακελάκι baking powder ή 3 κουταλάκια του γλυκού
2 κουτιά ζάχαρη
Μαχλέπι – Κακουλέ – Μαστίχα (1 φακελάκι από το καθένα και έπειτα προσθέτουμε κατά βούληση)

Υγρά υλικά:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 κουτιά βούτυρο λιωμένο
3 κουτιά χλιαρό νερό (το κρατάω για να διαλύσω τη μαγιά)
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
4 αυγά

Εκτέλεση

Ρίχνω σε μεγάλη λεκάνη πρώτα τα υγρά (Τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα). Με μίξερ χειρός ή αυγοδάρτη, ανακατεύω καλά.
Πριν ξεκινήσω να προσθέτω τα στερεά υλικά, διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσοχή! Όχι καυτό!
Συνεχίζω προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύω είτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσω ένα σφιχτό χυλό και έπειτα με τα χέρια από κάτω προς τα πάνω για να ενσωματωθούν τα υλικά ή από την αρχή, βάζω μέσα στη λεκάνη τα χέρια και γυρνάω τα υλικά από κάτω προς τα πάνω.

Η ζύμη μας έχει πετύχει όταν βάζετε το χέρι μέσα και τραβάτε υλικό. Δηλαδή αν κολλάει στο χέρι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Αφήνω σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον για 1 ώρα. Εγώ συνήθως αφήνω από 2 ώρες και πάνω.Επειδή φουσκώνει πολύ, μοιράστε τη σε 2 σκεύη εάν νομίζετε ότι θα ξεχειλίσει.

Έπειτα, κάνετε τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλετε, περνάτε με αυγό και αμύγδαλο φιλέ ή σησάμι. Εγώ προτιμώ το αμύγδαλο.

Αφήστε απόσταση στο ταψί γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Ψήνετε στις αντιστάσεις, στους 150 βαθμούς βαθμούς για 25-30 λεπτά ή στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Εάν ο φούρνος σας δεν είναι αρκετά δυνατός, βάζετε στους 200 και παρακολουθείτε να ροδίσουν πάνω – κάτω τα τσουρέκια.

Extra tips:

  • Αντί για 3 κουτιά σκέτο χλιαρό νερό, έβρασα κανέλα και γαρύφαλλα. Σούρωσα το νερό και έβαλα 2 κουτιά αρωματικό νερό και 1 σκέτο.
  • Αντί για σκέτο αυγό ή γάλα, χτύπησα ένα αυγό, μισό κουταλάκι λάδι, 1 κουταλάκι γάλα, και μισό κουταλάκι ζάχαρη.
  • Αν η ζύμη σας κολλάει, πριν τη πιάσετε για να την επεξεργαστείτε, βάζετε λίγο λάδι στο χέρι σας και ζυμώνετε.
  • Για να κοπανίσετε τη μαστίχα, τον κακουλέ και το μαχλέπι, αν δεν έχετε γουδί ή μύλο του καφέ, τα βάζετε μαζί με τη ζάχαρη στο μούλτι.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr

Χρηστάλλα Κακαβελάκη έχει δημοσιεύσει 11785 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Χρηστάλλα Κακαβελάκη