Παράνομο «εργοστάσιο» παραγωγής και διακίνησης χαπιών | θρίαμβος της αστυνομίας – συλλήψεις και στην Κρήτη

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν, διακινούσαν, διέθεταν και χορηγούσαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατ’ επάγγελμα παράνομες αναβολικές ουσίες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, μετά από ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Εύβοια, Φωκίδα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, συνολικά (9) άτομα, ηλικίας 25 έως 41 ετών, μεταξύ των οποίων και 29χρονο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα (4) άτομα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της έκθεσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε επιχειρησιακή δομή και διαρκή δράση, με σκοπό την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία μέσω παράνομων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, για τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης αθλητών σε αθλητικούς αγώνες.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν και εμπορεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των ανωτέρω αναβολικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι η δράση της οργάνωσης είχε αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Τουρκία, Ινδία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Παναμά).

Για τη διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν κυρίως ιστοσελίδα που διατηρούσαν και εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με τη χρήση «κρυπτονομισμάτων», προκειμένου να εξασφαλίζουν ανωνυμία, να δυσχεράνουν τυχόν έρευνες των αρχών και να αποκρύπτουν την προέλευσή των εσόδων τους.

Παράλληλα, για να διασφαλίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν παρασκευαστήριο – αποθήκη, που εντοπίσθηκε σε περιοχή της Εύβοιας και άνηκε στο 25χρονο αρχηγικό μέλος, όπου βρέθηκαν πρώτες ύλες και εγκατεστημένος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, το 25χρονο αρχηγικό μέλος είχε αναλάβει την εισαγωγή έτοιμων αναβολικών σκευασμάτων και πρώτων υλών από το εξωτερικό (Κίνα και Γαλλία), με τις οποίες προέβαινε, εντός του παρασκευαστήριου, στην παρασκευή παράνομων αναβολικών στην τελική τους μορφή.

Ακολούθως προμήθευε με αυτά τελικούς χρήστες και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την παραλαβή-αποστολή δεμάτων και χρημάτων, τη διακίνηση των σκευασμάτων, καθώς και τη διαχείριση του «πελατολογίου» μέσω ιστοσελίδας που διατηρούσε ο 25χρονος.

Ανάλογο ρόλο με αυτόν του 25χρονου είχε και 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος δεν συνελήφθη και δραστηριοποιούνταν κυρίως σε Γαλλία και Τουρκία.

XAPIA

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

πάνω από (500.000) τεμάχια αναβολικών και άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων, καθώς και σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (χάπια-αμπούλες),
μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών και άλλων απαγορευμένων ουσιών σε υγρή και στερεή μορφή,
πλήθος υλικών για τη συσκευασία των παράνομων σκευασμάτων,
μηχανολογικός εξοπλισμός για την παρασκευή αναβολικών και άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων,
χρηματικό ποσό (10.585) ευρώ,
(16) συσκευές κινητών τηλεφώνων,
(6) ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
σκληροί δίσκοι, usb sticks και
πλήθος εγγράφων και παραστατικών αγοράς και διακίνησης εξοπλισμού.
Τα έσοδα της οργάνωσης από την παράνομη δραστηριότητά της, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης παρευρέθησαν στην έδρα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εκπρόσωποι της Γαλλικής Αστυνομίας (OCLAESP), των Γαλλικών Τελωνειακών Αρχών (SEJF) και της EUROPOL, στο πλαίσιο της κοινής επιχειρησιακής δράσης. Μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στη Γαλλία, κατά τις οποίες συνελήφθη ένας αλλοδαπός άνδρας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε την είδηση