Μετανάστευση στη Βρετανία | πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις

Το νέο σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση που θα ισχύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, για να εξασφαλίσει κάποιος βίζα εργασίας χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες δεξιότητες, γνώσεις αγγλικών και έτοιμη πρόταση απασχόλησης με ετήσιο μισθό τουλάχιστον 25.600 στερλινών (30.820 ευρώ).

Το επίπεδο της εκπαίδευσης που απαιτείται υποβαθμίσθηκε από ένα δίπλωμα τριετούς πανεπιστημιακής φοίτησης στο απολυτήριο Λυκείου.

Μείωση μεταναστών

«Θα ανταποκριθούμε στις προτεραιότητες των πολιτών εισάγοντας ένα νέο σύστημα μοριοδότησης. Στοχεύουμε στη μείωση του αριθμού των μεταναστών», σημειώνει σε ανακοίνωση της η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ.

Το σύστημα δίνει μόρια ανάλογα με τις ικανότητες, τα προσόντα και τα επίπεδα των μισθών και αντιμετωπίζει τους Ευρωπαίους και τους μη Ευρωπαίους πολίτες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Χορήγηση Βίζας

«Βίζα θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εξασφαλίσει αρκετά μόρια, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε επιστήμονες, μηχανικούς και πανεπιστημιακούς», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Φοιτητική βίζα

Οι φοιτητικές βίζες θα στηρίζονται σε σύστημα μοριοδότησης και θα είναι ανοιχτές για ικανούς φοιτητές από όλο τον κόσμο, με όρο να έχουν πρόταση από βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, να μιλούν αγγλικά και να μπορούν να αυτοσυντηρούνται.

Τα απαραίτητα μόρια

Η κυβέρνηση απαιτεί κάθε ξένος εργαζόμενος να συγκεντρώνει 70 μόρια για να μπορεί να είναι υποψήφιος, όπως και να προσθέσει έναν αριθμό μορίων για κάθε ειδίκευση ή ικανότητα.

Το σύστημα αυτό δίνει εως 20 μόρια στους υποψηφίους για μετανάστευση που θα αμείβονται με τουλάχιστον 25.600 στερλίνες (30.820 ευρώ) και κανένα μόριο σε αυτούς που θα λαμβάνουν την κατώτερη απαιτούμενη αμοιβή των 20.480 στερλινών.

20 μόρια παραπάνω θα παίρνουν αυτοί που έχουν κατάλληλες ικανότητες και επιπλέον 20 μόρια αυτοί που μιλούν αγγλικά σε συγκεκριμένο επίπεδο.

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν άδεια να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την πραγματοποίηση του Brexit.

Μοιραστείτε την είδηση