ΚΚΕ Χανίων | ανακοίνωση για την καθυστέρηση της αντιπλημμυρικής προστασίας

Η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο από τις τελευταίες καταστροφές λαό της Εύβοιας. Ο τραγικός απολογισμός των 8 νεκρών και των ανυπολόγιστων καταστροφών αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα του κρατικού μηχανισμού, καθώς οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα ήταν –και σε αυτή τη περιοχή- γνωστές χρόνια τώρα.  Αναδεικνύεται ότι οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα, αλλά κεντρική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Στα Χανιά έχουμε πείρα και εμπειρία. Οι πληγές στην περιοχή μας από τις καταστροφές του Φεβρουαρίου του 2019 υπάρχουν ακόμα. Τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν προκηρυχτεί, όπου αυτά τελικά προχώρησαν, αποτέλεσαν έργα «μπαλώματος», χωρίς κανένα κεντρικό συνολικό σχεδιασμό αποτροπής μελλοντικών έντονων φαινομένων. Ενώ υπάρχουν ακόμα χωριά και κατοικίες αποκλεισμένες, δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν οι μελέτες αποκατάστασης.  Ακόμα και αυτά τα λίγα ως «κατεπείγον» έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Χανίων έχουν πάρει μέχρι και 4 παρατάσεις λόγω καθυστέρησης πληρωμών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Προειδοποιούμε ότι αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και τα αντίστοιχα έργα σε επίπεδο νομού, σε περίπτωση έντονων φαινομένων στο νομό μας φέτος τον χειμώνα οι καταστροφές θα είναι ακόμα χειρότερες από το 2019.

Το σημερινό αποτύπωμα της ολιγωρίας και της καθυστέρησης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Νομό μας δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος. Οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις είναι συνυπεύθυνες καθώς η αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτές.

Κάθε φορά που οι κάτοικοι βιώνουν ανυπολόγιστες καταστροφές αναφέρονται ότι φταίει το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ακραίο είναι μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι το ίδιο το σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν η επιστήμη, η τεχνολογία και οι σύγχρονες δυνατότητες της ανθρωπότητας. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι το ασύδοτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που οδηγεί συνεχώς να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων και να την πληρώνουν οι αδύνατοι, οι φτωχοί, τα εργαζόμενα – λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 2015 είχε παραδοθεί στην ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ στο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης», όπου καταγράφονταν οι ανεπάρκειες σε αντιπλημμυρικά έργα, αυτά δεν ιεραρχήθηκαν ποτέ. Ούτε οι καταστροφές του 2019, που επιβεβαίωσαν αυτά που η μελέτη και η επιστήμη προειδοποιούσε ήταν ικανές να αλλάξουν τις προτεραιότητες του αστικού κράτους.

Καλούμε τους φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η μαζική, μαχητική διεκδίκηση από την τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση είναι μονόδρομος προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Μοιραστείτε την είδηση