Καταγγελίες για εκμετάλλευση εργαζομένων στα Χανιά | Εργατικό Κέντρο

Να πάψουν οι απολύσεις και η εκμετάλλευση των εργαζομένων αυτές τις δύσκολες ώρες στο Νομό Χανίων, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων, που όπως επισημαίνει, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες εργαζομένων που δέχονται πίεση από τους εργοδότες τους.

Η ανακοίνωση

«Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες εργαζομένων που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και στα σωματεία του για την πίεση που δέχονται από τους εργοδότες τους να χρεώνουν την κανονική τους άδεια και όχι την ειδική άδεια που προβλέπεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού από την 11-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την πίεση αλλαγής των όρων της σύμβασης εργασίας τους (ωράρια, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.) για οικειοθελείς αποχωρήσεις, για άδειες άνευ αποδοχών ή και για την απειλή απολύσεων».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων ενημερώνει τους εργαζόμενους «να μην αποδέχονται και να μην υπογράφουν τίποτε από τα παραπάνω και να τα καταγγέλλουν στα Σωματεία τους, στο Εργατικό μας Κέντρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «πολλές είναι οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες και των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Δεν επιτρέπεται με το ίδιο προσωπικό να αυξάνονται οι ώρες, να επιτρέπεται η εργασία τις Κυριακές, όταν μάλιστα οι πωλήσεις και τα κέρδη τους αυτό τον καιρό αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω του κορωνοϊού. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και η κυριακάτικη εργασία μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο ευκαιρία να θεσμοθετήσουν επιπλέον μέτρα εξόντωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων του κλάδου».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί «την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εργοδοτών και όπως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έδωσε τόσα δικαιώματα στους εργοδότες με ΠΝΠ να απαγορεύσει τις απολύσεις όσο θα υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Και πρέπει να το πράξει αμέσως».

Επίσης καλεί «την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει αποφασιστικά για την αποτροπή της ασυδοσίας ορισμένων εργοδοτών και επί πλέον να ενημερώσει τις επιχειρήσεις και να ελέγξει αν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού (προμήθεια και εφοδιασμός των εργαζόμενων με τα αναγκαία και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κ.ο.κ.). Η κρίση της πανδημίας δεν θα πέσει μόνο στις πλάτες των εργαζομένων».

Μοιραστείτε την είδηση