Ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους | εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η Κίνα έδωσε το «πράσινο φως» σε ερευνητές προκειμένου να ξεκινήσουν δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 7.000 θανάτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας – ενός ιδρύματος που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό – έλαβαν έγκριση να ξεκινήσουν προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου από αυτήν την εβδομάδα.

Η σημαντική αυτή είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση τα προηγούμενα 24ωρα ότι επιστήμονες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμβόλιο που ανέπτυξαν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων καταχώρησης κλινικών δοκιμών της Κίνας αναφέρουν ότι για την δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα «επιστρατευτούν» 108 υγιή άτομα, με την συμμετοχή τους να διαρκεί από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Την δοκιμή θα διεξάγει η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας, μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να βγει στην αγορά πριν από τα μισά της επόμενης χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε εχθές μια αρκετά πιο αισιόδοξη εκτίμηση μετά από συνομιλίες που είχε με την CureVac, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊο. Ειδικότερα, αφού έγινε γνωστό πως η ΕΕ προσέφερε στην εταιρεία 80 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα πως «με αυτήν την ενίσχυση» θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά, ίσως πριν το φθινόπωρο.

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε την είδηση