Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση προϋπολογισμού έως 400 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, και της Eurobank, που καλύπτει αποκλειστικά το δανειακό σκέλος της χρηματοδότησης.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά και της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και γενικός διευθυντής της Αριάδνη Interconnection, Γιάννης Μάργαρης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Xinghua Shi και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

Το δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής δέκα χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης.

Το εμβληματικό αυτό έργο, θα υλοποιηθεί και με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ή και το διάδοχο πρόγραμμα αυτού.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ «η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι ένα εμβληματικό έργο, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης στη χώρα και το δεύτερο μεγαλύτερο συνολικά, το οποίο θα συμβάλλει αισθητά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με θετικό πρόσημο, ειδικά για την οικονομία της Κρήτης που είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές περιφέρειες της χώρας».

Μοιραστείτε την είδηση