Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισάμου | απόψεις

Η περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών Παπαγιαννάκη, Καμπούρη, Περίδου, και Βαρδαντώνη με κέντρο την οδό Α. Σκαλίδη αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Κισάμου που συγκέντρωνε μέχρι πριν χρόνια την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.
Τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμισθεί σημαντικά λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης παρέμβασης από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Η τελευταία παρέμβαση του Δήμου στην οδό Σκαλίδη (επέκταση και πλακόστρωση των πεζοδρομίων και δενδροφύτευση), αν και αναβάθμισε αισθητικά το δρόμο, χειροτέρευσε την κατάσταση αφού δεν συνοδεύτηκε με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στα κτίρια, έλεγχο της στάθμευσης και εφαρμογή σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Το Μάϊο του 2019 ανακοινώθηκε η έγκριση της πρότασης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Κισάμου» από το Υπουργείο Οικονομίας και  Ανάπτυξης, ύψους 1.768.220 €, που υπέβαλαν  ο Δήμος και ο ΝΕΣΚ με στόχο την ανάπλαση (;) του ιστορικού κέντρου.
Η υλοποίηση του έργου απαιτεί μελέτες, φορέα διαχείρισης, χρονοδιαγράμματα, κλπ για την σταδιακή εκταμίευση. Σήμερα, δεκαέξι μήνες μετά, έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου;
Αν λάβουμε υπόψη το έγγραφο του ΝΕΣΚ προς το Δήμο στις 4/9/2020 μάλλον υπάρχει στασιμότητα, με άμεσο κίνδυνο απένταξης του έργου. Και το ερώτημα προς τους φορείς είναι γιατί δεν προχώρησε το έργο. Γιατί κάποιοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και άλλοι αδιαφορούν στο παρά πέντε, στο και πέντε λέω εγώ, αντί να εργασθούν συστηματικά για την υλοποίηση του; Και θα αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις για το «τις πταίει»!     

Ωστόσο, πρόταση παρέμβασης υπάρχει από το 1984, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος, η οποία βέβαια πρέπει να επικαιροποιηθεί, μια και πολλά έχουν αλλάξει. Προβλέπει το χαρακτηρισμό της περιοχής ως διατηρητέας, υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς δόμησης για τις μικρές ιδιοκτησίες εντός του ιστορικού κέντρου, που θα επιτρέπει την επισκευή ή ανακατασκευή των υπαρχόντων κτιρίων από τους ιδιοκτήτες ή τους αγοραστές με την υπάρχουσα κάλυψη (κανένα κόστος για έργα από το Δήμο).
Η υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη θα είναι να ακολουθήσει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή στην πρόσοψη (π.χ καμάρες με πέτρα και ξύλο, που σε κάθε περίπτωση θα είναι αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) που θα δώσει χρώμα στην πόλη και θα αποτελεί πόλο έλξης.
Τέτοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές κωμοπόλεις της Κρήτης και όχι μόνο. Όσοι ακόμα περιμένουν χρήματα από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, το έχουν μάλλον ως δικαιολογία για την αδράνεια ή το αναφέρουν από άγνοια.

Είναι μια πρόκληση για τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα και να κάνει την αρχή, που όπως λέει ο λαός είναι «το ήμισυ του παντός». Απαιτείται γνώση, ενημέρωση, συναίνεση, επιμονή, χρόνος και συνεχής προσπάθεια. Είναι ένα έργο πνοής με στόχο να αλλάξει όψη το κέντρο της πόλης και σε συνδυασμό με το μουσείο, την ανάδειξη του φρουρίου, κλπ. η Κίσαμος να γίνει προορισμός και όχι διέλευση για τους ντόπιους αλλά κυρίως για τους επισκέπτες.

Μοιραστείτε την είδηση

Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής

    Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης έχει δημοσιεύσει 28 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης