«Φαραωνική» σπέκουλα, μπάχαλο και πόκερ στην άμμο (απόψεις)

– γράφει ο Νικόλας Σεγρεδάκης –

Έχω δημοσίως τοποθετηθεί όχι μόνο για τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και για κάθε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια ήπιας μορφής ανάπτυξης που θα ωθήσει τον τόπο οικονομικά και κοινωνικά. Πλήρως εναρμονισμένης με το περιβάλλον και οπωσδήποτε με χειροπιαστό ανταποδοτικό όφελος προς την ευλογημένη και φιλόξενη Κισαμίτικη γη και τους ανθρώπους της.

Είμαι ασφαλώς υπέρμαχος υποστηρικτής οποιασδήποτε κίνησης που θα τοποθετείται εντός της νομιμότητας και θα στοχεύει σε αυτό που λέμε εκλαϊκευμένα «καλύτερες μέρες», πάει αυτό, είναι σαφές.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις προϋποθέσεις για τους καλοπροαίρετους, ή τα προσκόμματα για εκείνους που ενεργούν με κακόβουλη σκοπιμότητα υπογραμμίζω τα εξής για τη χτεσινή πολυδιαφημισμένη συνεδρίαση του ΔΣ Κισάμου:

  • Φαίνεται αδιανόητο στην κοινή λογική, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια τόσο σοβαρή συνεδρίαση όπως η χτεσινή, να σπεκουλάρουν την διαδικασία ως αυτόκλητοι επιτελείς θεσμικών οργάνων. Να προκαταβάλουν δηλαδή το συνειδησιακό αισθητήριο συναδέλφων τους, εκείνων που γνωρίζουν τα λιγότερα ή ακόμη και που αγνοούν συνολικά το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου «Φαραωνικού» επενδυτικού πλάνου.
  • Ο εισηγητής για παράδειγμα διατύπωσε με αρνητισμό και όχι αρνητικά. Χρησιμοποίησε δυσνόητα για τους πολλούς, τεχνοκρατικά στοιχεία και όχι πολιτική στόχευση ή κοινωνικό κριτήριο όπως θα όφειλε.
    Εν τέλει «εισέβαλε» σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χωράφια, αλλά σίγουρα δεν αποτύπωσε την εκπεφρασμένη από την κοινωνία ανάγκη για ανάπτυξη με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει.
  • Ο άρχων διακοσμητικός σχεδόν για 2,5 ώρες, συνοψίζοντας περιέγραψε ένα περίπου ειδυλλιακό τοπίο όπου: όλα ή σχεδόν όλα, γίνονται λίαν καλώς από τη δημοτική αρχή, ή τουλάχιστον «καλύτερα από την διαχείριση οιασδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Στα αξιοσημείωτα οι αρκετές υψηλής έντασης προσωπικές επιθέσεις, που καταδείχνουν αφενός μεν την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της τρέχουσας δημοτικής θητείας και αφετέρου τα μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας, αυτής που οδηγεί το «βαπόρι».

Η εικόνα της ψηφοφορίας δε, θύμιζε δημοτικό σχολειό που ψηφίζει για εκδρομή κι όχι ένα σύγχρονο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια – τάχα μου – υπό ανάπτυξη περιοχή η οποία αρέσκεται να αυτοαποκαλείται «προορισμός».

Έλλειψη σοβαρότητας και καταμέτρηση ψήφων στα όρια της αδιαφάνειας, χειραγώγηση και «καλόπιστο» bullying στις τουαλέτες και – αν είναι δυνατόν – τοποθέτηση και ψήφος δια της υψωμένης χειρός κι όχι ονομαστικά, σε ένα τόσο υψηλής σπουδαιότητας ζήτημα που αν μη τι άλλο, είναι talk of the town βδομάδες και μήνες τώρα.

Η ευθύνη του μπάχαλου και της αναχρονιστικής εικόνας βαρύνει ασφαλώς τη διευθύνουσα της διαδικασίας, πρόεδρο του ΔΣ, όσο και μερίδα του Σώματος που έκανε χαβαλέ σαν σε αίθουσα νηπιαγωγείου.

Αυτή η καταγεγραμμένη εικόνα που δεν αμφισβητείται καθιστά την περιφρούρηση της δημοκρατικής διαδικασίας ελλειμματική και σαφώς δεν κολακεύει κανέναν.

Και ως κατακλείδα: είναι εξίσου καθοριστικό για την ανάπτυξη ενός τόπου πέρα από επενδύσεις, λεφτά, τουριστάκια και μπίζνες, να μπορεί να διαβουλεύεται σε επίπεδο που θα αποπνέει σοβαρότητα και σεβασμό στο θεσμό. Που θα αποδίδει τιμή στους πολίτες που επιλέγουν εκπροσώπους και που θα εργάζεται με διαφάνεια και όχι με προπαγανδιστικούς πυλώνες ως «γυάλινα» δεκανίκια.

Ο γέρο Βενιζέλος, το κάδρο του οποίου κοσμεί την αίθουσα (φωτό), «τα έιδε και τα άκουσε όλα».

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 1835 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης