Διάσωση γυναίκας στο Ελαφονήσι | ολονύκτια επιχείρηση

Ολονύκτια επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση μιας γυναίκας που αγνοείτο, πραγματοποίησε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου και το Π.Κ. Κανδάνου. Συγκεκριμένα πρόκειται για Γερμανίδα υπηκόο που χάθηκε στο περιπατητικό μονοπάτι Ε4.

Ο σύντροφος της, από την Γερμανία όπου βρίσκεται, ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω της Πρεσβείας, ότι δηλαδή η σύντροφος του το απόγευμα της Δευτέρας είχε σταθμεύσει το όχημα της στο Ελαφονήσι για να κάνει πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4, στην διαδρομή Ελαφονήσι προς Παλαιόχωρα και το αντίστροφο.

Στις 20:30 το βράδυ περίπου, επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά και τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε μια σπηλιά και ότι λόγω της έντονης βροχής και της έλλειψης προσανατολισμού δεν μπορούσε να συνεχίσει και του ζήτησε να στείλει βοήθεια. Έκτοτε, το τηλέφωνο της ήταν απενεργοποιημένο στις προσπάθειες που έκανε να επικοινωνήσει εκ νέου μαζί της.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την δημιουργία και αποστολή δύο ομάδων έρευνας και διάσωσης, μία από την ανατολική είσοδο του μονοπατιού στην περιοχή Κριός Κουντούρας και μία από την δυτική είσοδο, στην περιοχή του Ελαφονησίου. Οι ομάδες βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, μέσω του κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, τόσο με την πρέσβειρα της Γερμανίας, όσο και με τον σύντροφο της αγνοουμένης συλλέγοντας πληροφορίες που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό της. Από φωτογραφικό υλικό που εστάλη από τον σύντροφο στα μέλη των ομάδων, εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης το όχημα της αγνοουμένης σταθμευμένο στην περιοχή του Ελαφονησίου και με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίστηκε και η αγνοουμένη εντός της σπηλιάς που είχε καταφύγει προκειμένου να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και με την βοήθεια των πυροσβεστών οδηγήθηκε με ασφάλεια στο όχημα της.
Αξίζει να σημειωθεί η ευρηματικότητα που επέδειξαν τα μέλη των ερευνητικών ομάδων, τα οποία προκειμένου να συλλέξουν τις απαραίτητες για τον εντοπισμό πληροφορίες, έκαναν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του συντρόφου της αγνοουμένης για την αποστολή φωτογραφικού υλικού, αξιοποίησαν έναν Εθελοντή Πυροσβέστη γνώστη της Γερμανικής γλώσσας για τις ακριβείς συνομιλίες, ενώ κατά την ολονύκτια έρευνα, συμβουλεύτηκαν κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι τους υπέδειξαν σε ποιες περιοχές υπήρχαν σπήλαια στα οποία πιθανόν να βρισκόταν η αγνοούμενη.

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συμβάντα έρευνας και διάσωσης σε περιπατητικά μονοπάτια, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι είτε αγνοούν τον βαθμό δυσκολίας, είτε υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και εισέρχονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς να γνωρίζουν την πρόγνωση του καιρού ή να έχουν ενημερώσει τον οποιοδήποτε για την διαδρομή την οποία πρόκειται να ακολουθήσουν, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει αρκετά την διαδικασία εντοπισμού τους από τις Αρχές.

Μοιραστείτε την είδηση