Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί για το νέο νομοσχέδιο | γραπτό υπόμνημα

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο περιλαμβάνει και διατάξεις για τα ταξί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

H Ομοσπονδία διαφωνεί για την επαναφορά της ποινής φυλάκισης για όσους διενεργούν επιβατικές μεταφορές με κόμιστρο οι οποίες έχουν ανατεθεί σε άλλον φορέα, στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τον Υπουργό στους Περιφερειάρχες για τις συνενώσεις εδρών και στο νέο πλαίσιο όσον αφορά στην υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να καθορίσει και να δημιουργήσει σταθμούς στάθμευσης.

Αναλυτικότερα, οι παρατηρήσεις που κατέθεσε η ΠΟΕΙΑΤΑ ήταν οι ακόλουθες:

-Άρθρο 36 – Παράγραφος 1:

Διαφωνούμε με την επαναφορά της ποινής φυλάκισης 6 μηνών για όσους διενεργούν επιβατικές μεταφορές με κόμιστρο, οι οποίες έχουν ανατεθεί σε άλλον φορέα. Πρόκειται για περιπτώσεις που δύο ή τρεις γνωστοί μοιράζονται ένα ταξί για να πάνε στον ίδιο προορισμό. Αυτό δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα.

-Άρθρο 39 – Παράγραφος 3:

Διαφωνούμε με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τον Υπουργό στους Περιφερειάρχες σε ότι αφορά την συνένωση εδρών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία θέση και κεντρική πολιτική σε ότι αφορά τις έδρες των ΕΔΧ.

Με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες ελλοχεύει ο κίνδυνος «εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων» που θα αλλοιώσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ταξί.

-Άρθρο 41 – Παράγραφος 13, υποπαράγραφος β:

Με την διάταξη αυτή, πάμε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά την υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να καθορίσει και να δημιουργήσει σταθμούς στάθμευσης (πιάτσες) για τα ταξί, όπως όριζε ο Ν.4530/2018.

Οι διαδικασίες που περιγράφονται στο παρόν νομοσχέδιο είναι χρονοβόρες και παραπέμπουν σε μια υλοποίηση σταθμών στάθμευσης, οι οποίοι είναι σημαντικοί και για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και για το επιβατικό κοινό.

Πηγή: metaforespress.gr

Μοιραστείτε την είδηση