4.7 εκ. ευρώ για κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου | Ρέθυμνο

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην Σκαλέτα και η σχετική ένταξη του έργου στον άξονα «Αλιεία και θάλασσα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δημοσιεύτηκε χθες στο Διαύγεια και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, με προϋπολογισμό 4.718.418,60 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για την λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου. Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι ως επί το πλείστον αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο. Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου με την κατασκευή προσήνεμου μόλου μήκους 118,50μ. και υπήνεμου μόλου μήκους 170,85μ., καθώς και παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 155μ. Επίσης διαμορφώνεται λιμενολεκάνη επιφάνειας 6 στρεμμάτων.

Το αλιευτικό καταφύγιο θα εξοπλιστεί με δέστρες και κρίκους πρόσδεσης, καθώς επίσης θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών θα κατασκευαστεί δίκτυο πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης και θα τοποθετηθούν φανοί ναυσιπλοΐας. Η υφιστάμενη οδός πρόσβασης θα επεκταθεί και στο χερσαίο χώρο του καταφυγίου θα τοποθετηθεί οικίσκος πληροφόρησης του κοινού. Το καταφύγιο θα εξοπλιστεί με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και γερανό ανέλκυσης σκαφών. Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύ για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς μεγάλος αριθμός ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία. Η ευρύτερη περιοχή είναι αγροτική και προσφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας.

Την ικανοποίησή της για την ένταξη του έργου εκφράζει με δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, η οποία έκανε λόγο για το μεγαλύτερο έργο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλο το βόρειο μέτωπο του Ρεθύμνου.

Η κα Κουτσαλεδάκη ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια για να δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και να μπορέσει ο φάκελος του έργου να είναι άρτιος και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Παράλληλα όπως είπε το Λιμενικό Ταμείο έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας που είναι απαραίτητη για την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου ,το οποίο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί το Φθινόπωρο.

«Αίσιο τέλος είχε η ένταξη χρηματοδότησης της πράξης αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» και το Λιμενικό Ταμείο εκδίδει την οικοδομική άδεια για τον οικίσκο των 45 τετραγωνικών. Έχουμε πάρει ήδη την άδεια από τα δασαρχεία. Προϋπολογισμός έργου μαζί με το ΦΠΑ είναι 6 εκατομμύρια και ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, δηλαδή 4.800,000 είναι ο προϋπολογισμός ολόκληρου του έργου. Το έργο αφορά ένα καταφύγιο αλιευτικού χαρακτήρα, όπου θα περιλαμβάνει προσήνεμο μόλο (118,50 μέτρα όπου έχει διατομή με εσωτερικά και εξωτερικά πρανή) και υπήνεμο μόλο (170,85 μέτρα με μικτή διατομή και τα παραλιακά κρηπιδώματα εσωτερικά του υπήνεμου μόλου, είναι 68 μέτρα μήκος), ένα ισόγειο κτίσμα 45 τετραγωνικών, όπου μέσα θα έχει αντλιοστάσιο και τουαλέτες για τους ψαράδες και δραστηριοποιούντες στην συγκεκριμένη ζώνη, ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, παραλιακά κρηπιδώματα (155 μήκος μέτρων), αγωγούς για την ανανέωση των υδάτων που έχει να κάνει με υδραυλικά έργα.

Οι διάφορες προβλήτες που πλαισιώνουν όλο το λιμενικό έργο έχουν 25 μέτρα μήκος και πλάτους 3,5 μέτρα. Θα υπάρχει κτίσμα αφανούς σήμανσης, αυτό το έργο έχει συνταχθεί κατόπιν απαιτήσεων που εξυπηρετούν και τα ΑΜΕΑ και η σκοπιμότητά του είναι ο ελλιμενισμός 70 σκαφών. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα αλιευτικού χαρακτήρα στο βόρειο τμήμα. Η μελέτη είναι έτοιμη και εγκεκριμένη και το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση. Στο έργο περιλαμβάνεται και η αγορά γερανού για την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών καθώς και όλα τα αντιρρυπαντικά μέσα για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών ρύπανσης.

Το Διαδημοτικό Ταμείο θα δημοπρατήσει το έργο σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, με την οποία έχουμε κάνει προγραμματική προκειμένου να μπορέσει να εποπτευθεί το έργο από τεχνικής άποψης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λ.Τ. πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, που θα αναβαθμίσει την περιοχή.

πηγή: rethnea

Μοιραστείτε την είδηση