νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Α

Tα 10 οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων | κορωνοϊός

Την δεύτερη σειρά μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και στήριξη των εργαζόμενων, που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, κυβερνητικό κλιμάκιο με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, που όλα προϋποθέτουν την διατήρηση των θέσεων εργασίας, έχουν ως εξής:

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, οριζόντια, βάσει ΚΑΔ, που θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο (ΦΠΑ, ΔΟΥ, ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, κ.οκ.). Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ η ρύθμιση ισχύει για οποιοδήποτε καθεστώς λειτουργίας (αναστολή, κλείσιμο, κ.λπ.).

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων, υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα λαμβάνει υπόψη το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.  Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας,

Για τους εργαζόμενους που η απασχόλησή τους αναστέλλεται λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή, θα χορηγηθεί επίδομα 800 ευρώ, στις αρχές Απριλίου. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους, με συνολικό κόστος 400 εκατ. €. Αναστέλλεται ακόμη και η υποχρέωσή τους για πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τις οφειλές Μαρτίου και για διάστημα 4 μηνών.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επιπλέον αυτών των 2 δισ ευρώ θα διατεθούν 1,8 δισ ευρώ από ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για την στήριξη των οικονομιών λόγω κορονωϊού, με άμεση ισχύ.

Ομοίως θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ.λπ..

Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό (σαπούνι, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, κ.λπ.), μέχρι τέλος του έτους.

Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή, θα καταβάλλουν το 60% των ενοικίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που ενοικιάζουν κατοικίες. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες θα αναστέλλουν τις φορολογικές και άλλες πληρωμές τους για 4 μήνες.

Ο ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων θα παραμείνει σταθερός και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2021.

Η ΑΑΔΕ θα εξοφλήσει άμεσα όλες τις οφειλές έως 30.000 ευρώ στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις τράπεζες, σημειώνοντας: «Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουν άμεσα και οι τράπεζες και για φυσικά πρόσωπα. Ζήτησα από την ΕΕΤ να προσδιοριστούν τραπεζικές εργασίες για τις οποίες θα περιορίζονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία, ώστε να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη υγεία».

Α. Γεωργιάδης: Διατήρηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα τελούν υπό την αίρεση της μη πραγματοποίησης απολύσεων από τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που εξειδίκευσε ο υπουργός, είναι τα εξής:

 • Ενίσχυση 800 ευρω ως ενίσχυση σε αυτοαπασχολούμενους στις αρχές Απριλίου
 • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων
 • σε συνενόηση με την Κομισιόν θα δημιουργηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης
 • ΕΤΕ: δημιουργία μηχανισμού χορήγησης πιστώσεων
 • Απλοποίηση ΤΕΠΙΧ και αυξηση πόρων με 250 εκατ. ευρώ με δάνεια για 100% επιδότηση επιτοκίου έως και 2 χρόνια
Γ. Βρούτσης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αφού χαρακτήρισε την αγορά εργασίας ως τραγική τον μήνα Μάρτιο, ζητώντας υπευθυνότητα από τους εργοδότες, ανακοίνωσε τα εξής:

 1. Διατήρηση θέσεων εργασίας και ρητή απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση
 2. Καταβολή 800 ευρώ στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου
 3. Πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων
 4. Κάλυψη επιδόματος ανεργίας για 2 ακόμη μήνες για όσους λήγει 31 Μαρτίου
 5. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου για 3 μήνες
 6. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς απολύσεις
 7. Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, διευκρίνησε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών απευθείας στις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη

-πτώση του τζίου
– αριθμός εργαζομενων
– δομή κλάδου, κ.λπ.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι θα εξεταστούν άμεσα θέματα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, όπως οι επιταγές, κ.λπ..

Σημειώνεται ότι όλες οι δαπάνες για τη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται από την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Όπως δήωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, «η χώρα διαθέτει τον απαραίτητο βαθμό ευελιξίας για να ανταπεξέλθει στην σημερινή δύσκολη κατάσταση».

Την προηγούμενη εβδομάδα υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκαν μέτρα για αυτές τις επιχειρήσεις.

Πηγή: money-tourism.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr