Σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις | επιστολή Ροκάκη στον πρωθυπουργό

Τον κίνδυνο που απειλεί τις τοπικές επιχειρήσεις και την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας εκφράζει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και τους Βουλευτές Ν. Χανίων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αντώνης Ροκάκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι προφανές ότι όλος ο πλανήτης μας βρίσκεται στην δύνη μιας πανδημίας που μας συγκλονίζει όλους.

Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα όλων μας αυτή την στιγμή είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του επικίνδυνου, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες, ιού αν και όπως όλα δείχνουν, η μάχη είναι άνιση.

Στις προσπάθειες που καταβάλετε, τόσο εσείς προσωπικά, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορούμε παρά να συμπαραταχθούμε σύσσωμοι.

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά κυρίως των πολιτών (πλην πραγματικά ελαχίστων εξαιρέσεων), ανταποκρίνονται θετικά σε αυτή την προσπάθεια αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης.

Είναι επίσης σημαντικό, τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, να αναγνωρίσουμε τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν οι λειτουργοί της υγείας οι οποίοι καταθέτουν καθημερινά το 110% του εαυτού τους, πραγματικά τιμώντας τον όρκο που έχουν δώσει. Το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι μας είναι η ευγνωμοσύνη και ένα τεράστιο ευχαριστώ.

Οι αντοχές της κοινωνίας μας δοκιμάζονται καθημερινά και όπως όλα δείχνουν, τα δύσκολα είναι μπροστά. Με αυτό ως δεδομένο, επιλέγω να επικοινωνήσω μαζί σας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να σας μεταφέρω, όπως ο θεσμικός μου ρόλος ορίζει, την πραγματική εικόνα την αγοράς τουλάχιστον για την περιοχή ευθύνης μου.

Όπως και εσείς ήδη γνωρίζεται λόγω της καταγωγής σας, τα Χανιά είναι μια περιοχή που η οικονομία της βασίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η πρωτογενής παραγωγή με κορωνίδα  την παραγωγή ελαιόλαδου και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τουρισμός.

Δυστυχώς, η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά λόγω των γνωστών προβλημάτων που δεν έχει νόημα να σας αναφέρω στην παρούσα επιστολή, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Μετά από μια ομολογουμένως κακή χρονιά στο ελαιόλαδο, η καλή τουριστική σεζόν που ερχόταν, φάνταζε σαν σανίδα σωτηρίας για την τοπική οικονομία που τόσο πολύ δοκιμάστηκε.

Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια ως προς τον Covid -19, ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής σεζόν δείχνει να χάνεται και μαζί με αυτήν και οι ελπίδες της τοπικής οικονομίας για ισοστάθμιση των απωλειών του ελαιόλαδου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τολμώ να πω ότι κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη εκτάκτων και διευρυμένων μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων τα οποία σε ένα βαθμό θα έχουν ως σκοπό να εξασφαλίσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων  που την δεδομένη στιγμή βρίσκονται ενώπιων μιας, επ’ αόριστο διακοπής των εργασιών τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία τόσο για τα δημοσιονομικά όσο και για την πραγματική οικονομία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι η οικονομία της χώρας μας, εξερχόμενη μιας δεκαετούς ιδιαίτερα επίπονης κρίσης, δεν έχει ακόμα τα απαραίτητα μεγέθη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργούνται σε μια έκτακτη κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στην αντίπερα όχθη, είναι αμφίβολο αν ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να παράσχει βοήθεια ικανή να αντιστρέψει το κλίμα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πανδημία απειλεί τις οικονομίες των περισσοτέρων, αν όχι όλων των μελών της.

Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η χαλάρωση των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλουν οι δανειστές, αποτελούν μονόδρομο προκειμένου η κυβέρνησή σας να μπορέσει να στηρίξει ικανοποιητικά, την οικονομία της χώρας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανοδική της πορείας. Οτιδήποτε λιγότερο, εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ισχυρού πισωγυρίσματος της οικονομίας, το οποίο εκτιμώ ότι δεν μπορεί να αντέξει, ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η κοινωνία.

Καθώς η χώρα αλλά και συνολικά όλος ο πλανήτης, πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου ώστε να μπορέσει το κράτος να υποστηρίξει τους πολίτες του τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή, είμαι βέβαιος ότι αποτελεί και δική σας βασική προτεραιότητα.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τόσο εκ μέρους μου αλλά όσο και εκ μέρους του συνόλου της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων, την συμπαράσταση μας στο σύνολο του Ελληνικού λαού που δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και να δηλώσω την απόλυτη πεποίθηση μας, ότι επιδεικνύοντας ψυχραιμία και αλληλεγγύη, σύντομα θα είμαστε σε θέση να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Μοιραστείτε την είδηση