νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Β

Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας | κατάθεση πινακίδων με ένα «κλικ»

Στο taxisnet έχουν ήδη αναρτηθεί τα τέλη κυκλοφορίας, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να εξοφλήσουν τα ποσά, μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση. Οι αρμόδιοι βρίσκονται σε συζητήσεις για παράταση δύο μηνών, κάτι που θα ξεκαθαριστεί εντός του μήνα Δεκέμβρη.

Σχετικά με τα ποσά, δεν υπάρχουν αλλαγές από πέρυσι, όμως πλέον όσοι θέλουν να καταθέσουν πινακίδες και να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους για να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, θα μπορούν να το πράξουν με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή τους.

Στην πραγματικότητα, δεν τις καταθέτουν αλλά τις κρατούν στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα οχήματά τους, με τα πρόστιμα να είναι πάνω από 3.000€.

Εάν ο κάτοχος του οχήματος, εντοπιστεί για δεύτερη φορά να έχει παραβιάσει το σύστημα και να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους ενώ έχει υποβάλλει αίτηση ακινησίας του αυτοκινήτου του, θα προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόκειται για μια ιδέα που είχε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την υιοθέτησε.

Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του οχήματος τους επισυνάπτοντας ηλεκτρονικά  όλα τα στοιχεία (άδεια κυκλοφορίας, κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Με την ηλεκτρονική ακινησία, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απαλλάξει τις εφορίες από τις χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Σημειώστε ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr