Οικονομίανέαπρωτοσέλιδο Β

Παγκρήτια Τράπεζα | εφοπλιστικό σχήμα ο βασικός μέτοχος με 33%

Σε βασικό μέτοχο της Παγκρήτιας Τράπεζας με ποσοστό 33% αναδεικνύεται η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding Ltd, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Το εφοπλιστικό σχήμα συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 98,7 εκατ. ευρώ – που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα – με 65 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην ΑΜΚ δεν συμμετείχε τελικώς η Lyktos Group συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων διαμορφώνονται ως εξής μετά την ΑΜΚ: 

– Lyktos Group 11,25%

– Εθνική Τράπεζα 7,17%

– Μουνδρέας 6%

– Eurobank 3,6%

– Aegean 1,6%

– Τράπεζα Πειραιώς 1%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να υπάρχει συμφωνία μεταξύ του εφοπλιστικού διδύμου και Μ. Σάλλα για τη μη συμμετοχή της Lyktos στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα επόμενα βήματα μετά την ΑΜΚ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άντλησης των νέων κεφαλαίων, η διοίκηση της τράπεζας υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Δημόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Βαρθολομαίο θα προχωρήσουν στην απορρόφηση της Συναιτεριστικής Τράπεζας Χανίων και της HSBC όπως έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δύο αυτά projects, τα οποία θα “τρέξουν” παράλληλα, είναι ασφαλώς χρονοβόρα και πολύπλοκα, καθώς θα πρέπει να ενοποιηθούν τα συστήματα τριών διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εκτίμηση είναι ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθούν, ίσως και πάνω από ένα έτος.

Πηγές του κλάδου, πάντως, μιλούν για ένα ισχυρό “business case” το οποίο έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει η Παγκρήτια Τράπεζα μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Τόσο η ισχυρή οικονομία της Κρήτης, όσο και η σημαντική τεχνογνωσία που θα αποκτήσει από την ενοποίηση της λειτουργίας της με την HSBC αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στη μη συστημική τράπεζα.

Ανώτατες πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν, εξάλλου, στο Capital.gr την ανάγκη που υφίσταται σήμερα για διεύρυνση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Capital.gr
Βάσω Αγγελέτου

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr