νέαΟικονομίαπρωτοσέλιδο Γ

ΟΑΕΔ | έρχεται πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 25.000 ανέργους

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ που προβλέπει 25.000 προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες, υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διάρκειας 8 μηνών.

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου με σχετική πρόσκληση που θα εκδώσει  ο ΟΑΕΔ, καθώς ήδη έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η ΚΥΑ.

Από τις 25.000 προσλήψεις:

  • Οι 20.397 θα γίνουν στους δήμους
  • Οι 2.566 θα γίνουν στις περιφέρειες
  • Οι 1.689 θα γίνουν σε λοιπούς φορείς και υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας, και Εκκλησία)
  • Οι 348 θα γίνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

Δικαίωμα πρόσληψης δεν έχουν όσοι ωφελούμενοι συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας.

Οι δικαιούχοι

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
  • Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι.

Η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για έναν (1) μήνα.

Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα ισχύοντα κριτήρια (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, δικαίωμα λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.).

Στα ηλικιακά κριτήρια τα μόρια που δίδονται είναι:

  • Από 18 έως 29 ετών: 15 μόρια.
  • Από 30 έως 44 ετών: 25 μόρια.
  • Από 45 έως 54 ετών: 35 μόρια.
  • Από 55 ετών και άνω: 45 μόρια.

Επιπλέον μοριοδότηση προβλέπεται:

  • Για κάθε ανήλικο τέκνο (10 μόρια) και για γονείς τέκνων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (10 μόρια).
  • Για δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (40 μόρια).
  • Για ανέργους που δεν είχαν τοποθετηθεί σε κανένα από τα άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν (20 μόρια).

Η μοριοδότηση λόγω συνεχόμενης ανεργίας ως 60 μήνες φτάνει στα 60 μόρια (1 μόριο ανά μήνα) και διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών (έως 120 μόρια). Επίσης η ανεργία του/ης συζύγου των ανέργων μοριοδοτείται ως 60 μόρια, ενώ αν ο άνεργος που υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής έχει αναπηρία από 50% και άνω παίρνει άλλα 15 μόρια.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr